Posted on

A tavaszi nagyböjtről

Itt a tavasz! Ez az évszak a megújulást jelenti, így ez a tökéletes alkalom arra, hogy megszabadítsd a tested a régi terhektől és anyagoktól, és hogy feltöltődve újra a legjobb formádban érezhesd magad. Ideje egy méregtelenítő kúrának!

De valójában miért olyan jó a méregtelenítés és a böjt testünknek, elménknek és lelkünknek?

 

Egészséges böjt

Fáradékonyság, gyomor-bélrendszeri problémák, fakó arcszín vagy általános kellemetlen érzés a saját testünkben – ez bizonyára sokunk számára ismerős. Számos tényező, mint például az egészségtelen táplálkozás, a kevés mozgás a mindennapokban, az alkohol, az alváshiány és a stressz, hosszú távon nem tesz jót szervezetünknek, gyengít bennünket és immunrendszerünket. Általánosságban elmondható, hogy szervezetünk a kiválasztó szerveken keresztül önállóan is meg tud szabadulni a szennyező anyagoktól – de ha a fent említett tényezők összeadódnak, akkor a szervezetet túlterhelheti a méregtelenítés, és tudatos támogatásunkra van szükség, hogy újra megtalálja az egyensúlyt. A méregtelenítésnek vagy a böjtnek több ezer éves hagyománya van.

A méregtelenítő kezelés célja, hogy szervezetünk kimerültségét orvosolja az öntisztító képességek támogatásával és az egyensúly újra megtalálásával. A méregtelenítés filozófiája szerint az egészséges és tünetmentes embereknek is érdemes időnként egy méregtelenítő kúrán átesni, hogy felpörgetik anyagcseréjüket, bőrüket, nyirokrendszerüket, beleiket és belső szerveiket megszabadítsák és megtisztítsák a méreganyagoktól.

 

A böjt valójában az étkezéstől való tartózkodást jelenti?

Sok ember számára a böjt egyenlő a koplalással. Ez azonban nem teljesen helyes, mivel sok más tényező is nagyon fontos szerepet játszik. Ez azt jelenti, hogy a böjtnek vagy méregtelenítésnek nem csak a koplalásról és a lemondásról kell szólnia. A méregtelenítés más szinten is megtörténhet. Legyen szó meditációról, sétáról a friss levegőn, vagy egy csésze teáról – a cél az legyen, hogy újra jobban érezd magad, fizikailag és szellemileg is. A relaxációs rituálék számos egészséges, házi készítésű étellel kombinálva biztosítják a holisztikus jólétet.

Számos módszer létezik a méregtelenítésre vagy a tisztító kúrára: kezdve a méregtelenítéssel, bármilyen szilárd ételtől való tartózkodással, a lúgos böjtön át az egyéb típusú böjtökig, mint például a műanyaghulladék vagy a fogyasztói böjt. Amint láthatjuk, a méregtelenítés nem mindig arról szól, hogy ne együnk.

 

Hogyan működik a klasszikus méregtelenítő kúra?

Egy egyszerű méregtelenítő kúra során először ki kell üríteni a beleket. Ezután következnek a lénapok. Olyan napok, amikor csak olyan italokat (víz, tea és gyümölcslevek) fogyaszthatunk, amelyek az anyagcserét hivatottak serkenteni. A lénapokat a táplálékfelvétel lassú és fokozatos növelése követi, kezdve a könnyen emészthető étrenddel. A böjt mellett a méregtelenítő kúrát számos egyéb egészséges program is kíséri, mint például fürdő, szauna, masszázs és friss levegőn tartózkodás.

Nincs előírt, rögzített menetrend. Fontos, hogy elsőként egy megbízható orvossal kivizsgáltassuk magunkat, és engedélyt kapjunk a böjtkúra elvégzésére.

Recepttipp: Méregtelenítő avokádó borsóleves borsmentával

 

7 tipp a méregtelenítő kúrához:

  1. Egyél sok rostot!
  2. Ügyelj arra, hogy elegendő vitamint vigyél be!
  3. Igyál meg legalább 2,5 l cukrozatlan folyadékot naponta!
  4. Próbáld meg elkerülni a stresszt, és iktass be rendszeres relaxációs gyakorlatokat!
  5. Próbáld ki a méregtelenítő teákat!
  6. Hetente 2-3 alkalommal járj el szaunába!
  7. Szerezz be bázikus alapfürdősót, hogy savtalanítsd a szervezeted!

 

Nem érdemes várni! Kezdd el a tavaszt egy jó közérzettel és próbálj ki egy méregtelenítő kúrát!

 

Forrás: https://www.tee.at/blog/fruehlingszeit-ist-fastenzeit