Posted on

Grillre visszük a teát!

A közelgő indián nyár és a kellemesen meleg őszi napok tökéletes körülményeket biztosítanak a hétvégi grill partikhoz. Éppen ezért ebben a blogcikkünkben egy olyan grill tippet szeretnénk megosztani Veled, amivel még izgalmasabbá teheted a grill ételek ízvilágát. A vendégeid imádni fogják!

A só, a bors és a fokhagyma szokásos fűszereknek számítanak, de próbáltad már a fűszerezéskor a teát?

A steak, a csirke vagy egyéb húsok akkor a legfinomabbak, ha grillezés előtt hosszú ideig hagyjuk őket fűszernövényekből, fűszerekből és olajból álló pácban fürdeni. Ettől a hús lédúsabb, az íze pedig intenzívebb lesz. Ha egy egészen különleges ízárnyalatot akarunk nyújtani, akkor a tea adhatja meg az ételnek azt a bizonyos kis pluszt.

Hústól függően másfajta tea a legmegfelelőbb a kombináláshoz: míg a marhahús és a sertéshús különösen füstös jegyet kap a fekete teával készült páctól, addig a puha csirke a természetesen édes rooibos teával harmonizál a legjobban. A halak és a zöldségek viszont az enyhe zöld teához passzolnak a leginkább.

A húst és a halat azonban nem kell mindig folyadékban pácolni. A füstös aroma eléréséhez jó módszer az úgynevezett száraz dörzsölés. Csak a száraz hozzávalókat keverjük össze, és szórjuk rá a marhahúsra, sertéshúsra vagy a lazacra.

Ehhez egyszerűen mozsárban őröljük finomra a fekete vagy zöld teát, majd keverjük össze sóval, borssal, fűszerekkel, gyógynövényekkel és mindenekelőtt cukorral. A cukor azért fontos, mert a grillen karamellizálódik, és kéreg keletkezik.

Az alábbiakban egy pár teával készült receptötletet mutatunk be a különböző húsokhoz.

Csirke

  • 8-10 csirkecomb
  • 10 g Bio Rooibos Classic
  • 250 ml víz
  • 250 ml édes chili szósz
  • 1 csésze olívaolaj
  • 1-2 hagyma
  • 2 tk paprikapor
  • 1 tk só

Elkészítés:

Öntsünk 250 ml forrásban lévő vizet a Bio Rooibos Classicra, és hagyjuk állni 5-8 percig. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olívaolajjal, az édes chili szósszal, a sóval és a paprikaporral összekeverjük, majd összeturmixoljuk. Keverjük össze a rooibos teával, és tegyük ebbe a pácba a csirkecombokat. Várjunk legalább 30 percet (maximum 24 óráig tartsuk hűtőben), majd tegyük a grill rácsra, amíg a hús megsül és a bőre szép ropogós lesz.

Marhahús

  • 3-4 darab marhafilé
  • 1 tk Assam Exquisite TGFOP
  • 1 tk bors
  • 1 tk só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk ánizs
  • 2 tk paprikapor
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítés:

Az Assam-ot mozsárban törjük össze, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Ecsettel dörzsöljük be a húst minden oldalról a keverékkel. Hagyjuk állni legalább fél órát, majd tegyük a grillre.

Lazac

  • 2 db lazacfilé
  • 10 g Bio Japan Bancha
  • 1 tk fehér cukor
  • 1 tk barna cukor
  • 1/2 tk tengeri só
  • 1/2 tk bors
  • 1/2 tk kömény
  • 1/2 tk chili pehely

Elkészítés:

Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, és mozsárban finomra őröljük. Ezután szórjuk rá a lazacra, és óvatosan egyengessük el rajta. Hagyjuk állni legalább 4 órát, lehetőleg egy éjszakát a hűtőben, majd másnap rövid ideig süssük meg minden oldalát.

 

Forrás: tee.at