Posted on

Cold brew tea – the summer trend!

Cold brew tea - the summer trend

A hideg tea fogyasztásának ötlete eredetileg az USA-ból származik, és ma már nemcsak számtalan variáció és recept létezik, hanem az elkészítésnek is rengeteg módja! És az a nagyszerű, hogy mindegyik más-más aspektusát hozza ki a teának. Próbáld ki te is – használd ugyanazt a fajtát, és készítsd el a jeges teát különböző változatokban!

A klasszikus

Ausztriában a jeges teát hagyományosan forró vízzel készítik. Tehát egyszerűen forró (fajtától függően 80-100 °C-os) vizet öntünk a tealevelekre, néhány percig (2-10 percig, szintén a tea fajtájától függően) ázni hagyjuk, majd a főzetet rengeteg jégkockára öntjük. Csak arra kell figyelni, hogy elegendő teát használjunk, mert a sok jégkocka felhígítja a teát. Ennek a hűtésnek fajtának köszönhetően az íz különösen friss, és az aromákat nem befolyásolja az oxidáció. Ez a módszer tulajdonképpen bármilyen típusú teához alkalmas – legyen az fekete, zöld vagy fehér tea, gyümölcs-, gyógynövény- vagy rooibos tea!

Ennek egy változata az úgynevezett hűtött tea – a teát a fent leírtak szerint készítjük el, de ahelyett, hogy jégkockákkal hűtenénk a főzetet, hagyjuk állni, amíg lehűl. Ehhez csak egy kicsit több időre és türelemre van szükséged.

 

A nyár trendje – cold brew!

A jeges tea készítésének egy másik módja csak nemrég vált nálunk is trendivé! Ezt valószínűleg a kávéból is ismered: Cold Brew! Ez nem jelent mást, mint hideg vizet önteni a tealevelekre! Tehát csak tedd a teát egy kannába, töltsd fel friss, hideg vízzel, és tedd be a hűtőbe néhány órára (legalább 6-8 órára).

Az összetevők lassan kioldódnak a levelekből, és az aroma is nagyon jól ki tud bontakozni. Mivel a csersav- és keserűanyagok csak lassan oldódnak, a főzet különösen lágy, friss, aromás, sőt enyhén édes, egyáltalán nem keserű.

Hideg felöntéshez csak valódi teafajtákat – azaz zöld, fekete, oolong vagy fehér teát – ajánlunk. A tealeveleket ugyanis már a feldolgozás során felmelegítik, így az esetleges baktériumok elpusztulnak. Az úgynevezett infúziós italok, amelyek közé a gyógynövény-, a rooibos- és a gyümölcstea tartozik, ezért nem annyira alkalmasak, mivel ezeket csak a szedés után szárítják, és ezeket a típusokat mindig forró vízzel kell áztatni.

 

Édesség délről!

A „Southern Style Ice Tea” vagy más néven „Sweet Tea”, ahogy a neve is mutatja, az USA déli államaiból származik. Ott „a Dél házi borának” is nevezik, és hagyományosan fekete teával készítik. A Sweet Tea esetében azonban nem csak egy kanál cukrot adnak a jeges teához, hanem ez a nyári ital egy egészen különleges módszerrel készül.

Rengeteg teafilterre, forró vízre, sok cukorra és egy hűtőszekrényre van szükség. Először egy fazékban felforralunk egy kis vizet, amibe aztán belelóg a sok-sok teafilter. Hosszú, 5 perces főzési idő után a teafüveket eltávolítják, és a forró főzetet sok cukorral édesítik. Ezután az erősen felforralt, édes teát egy kancsóba töltik, hideg vízzel hígítják, és legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) a hűtőszekrénybe teszik. A kész jeges teát ezután jégkockákkal, egy szelet citrommal és friss mentával tálaljuk, és a hűtőben kb. 1 hétig frissen tartható!

 

Jeges tea tejjel?

Ázsiában különösen népszerű a jeges tea, amelyet főként sűrített tejjel és cukorral készítenek. Az erős fekete teát forró vízzel készítik, amelyet aztán a hűtőszekrényben le hűtenek. A jeges teát ezután jégkockákkal töltik egy pohárba, és közvetlenül a tálalás előtt cukorral édesítik. Csak ezután öntik bele lassan a sűrített, kókusz- vagy teljes tejet, hogy a jeges tea szép krémes legyen.

Találd meg a személyes jegestea-trendedet, és ismerkedj meg a jegestea világával!