Posted on

Természetazonos aromák

Bár az úgynevezett szintetikus aromák közé tartoznak, nem tévesztendők össze a mesterséges aromákkal, amelyeket nem szabad élelmiszerekben használni. Az utóbbiakat – azaz a mesterséges aromákat – például tisztítószerekhez, légfrissítőkhöz gyártják és használják. Az Élelmiszertörvény szerint nem használhatók fel élelmiszerekben.

A természetazonos aromákat kizárólag természetes anyagokból nyerik. Ugyanazzal a molekuláris szerkezettel rendelkeznek, mint a természetes aroma. A természetes aromát fizikai eljárásokkal, de enzimek vagy mikroorganizmusok felhasználásával is előállítják. Vannak úgynevezett kulcsaromák, amelyek egy aroma ízét és illatát, illetve az aromáról alkotott összbenyomást alkotják. Ebből a célból különböző természetes összetevőket választanak ki és kombinálnak a megfelelő arányban a kívánt íz vagy illat elérése érdekében.

A természetazonos aromák használata azzal az előnnyel jár, hogy garantálható a homogén, egyenletes minőség. A természetazonos ízek általában az időjárási tényezők és éghajlati körülmények által nem befolyásolt módon állíthatók elő, és ezért megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. Nem számít, hogy milyen évszakban vagy szezonban. Előállításuk olcsóbb, mint a természetes aromáké.

„Bárki is legyen a király, a tea a királynő!”

ÍRORSZÁGBÓL