Posted on

7 újrahasznosítási ötlet a lefőzött teához

Mi a teendő a főzött, már használt teával? Mehet a kukába? Nálunk nem, mert itt megmutatjuk, hogyan lehet egyszerűen újrahasznosítani a használt tealeveleket.

Ma már nem titok, hogy a hazánkban megtermelt élelmiszerek mintegy harmadát kidobják. Ezért is fontos, hogy az élelmiszer-pazarlás ellensúlyozása érdekében tudatos fogyasztási és táplálkozási magatartást tanúsítsunk. Sok olyan étel vagy ital, amelyet elsőre kidobnál, például a főzött tea, egy kis kreativitással újra felhasználható. Ebben a bejegyzésben 7 módszert mutatunk be a már főzött tea „újrahasznosítására”!

Kétszeri áztatás a kétszeres teaélvezetért

Tudtad, hogy egyes teafajták csak a második felöntéskor fejtik ki teljes ízüket? Különösen a zöld tea , rooibos , fehér tea vagy oolong kiváló minőségű laza tealevelei biztosítják az ismételt élvezetet. A fekete tea és a gyümölcstea itt kevésbé alkalmas, mivel az intenzív aroma már az első infúzióval teljesen kifőhet.

A tea növényi trágyaként

El a műtrágyákkal! A már megfőzött tea maradványai vagy a már felhasznált filterek ideálisak természetes növényi trágyának! Ha összegyűjtöd és megszárítod a laza tealeveleket, utána közvetlenül hozzáadhatod őket növényeid földjéhez, vagy felakaszthatod a használt teafiltereket az öntözőkannába, és a teafőzetet folyékony műtrágyaként használhatod. A különféle teafajtáknak eltérő hatása van.

Tea fürdőadalékként

A tea számos összetevője bőrápoló hatással bír. A fürdőben töltött estédhez mit szólnál, ha kihagynád a habfürdőt, és inkább egy barkácsolt teainfúziót használnál? Így működik: Egyszerűen öntsd fel forró vízzel a már lefőzött teát, keverd a fürdő vízbe, és már mehetsz is be a kádba! Alternatív megoldásként a teafilter tartalmát (kiszáradva!) összekeverheted Epsom sóval. Ha szükséges illóolajokat adhatsz hozzá, és már kész is a fürdősó!

Tea, mint gyógyír bőrhibákra

A tea nem csak belülről hat. Arcmaszkként vagy peelingként csodákra képes a bőr szennyeződéseivel és pattanásaival, és fiatalabbá, egészségesebbé varázsolja a bőrt. A tea értékes összetevői rendszeres külső használat mellett is megelőzhetik a bőr szennyeződéseit.

  • A borsmenta tea gyulladáscsökkentőként hat a pattanások ellen. Ha kész, vedd ki a borsmentát a teából, és kend a pattanásaidra.
  • Kamilla tea a bőr nyugtatására és fertőtlenítésére. Használat után egyszerűen helyezd a kamillateás tasakot az érintett területekre.
  • A fekete tea antibakteriális hatással bír a pattanások ellen, és segít a piros babafenéken is.
  • Használj zöld teát arctonikként a foltok megelőzése érdekében.

Tea a rovarok elriasztására

A tea aromái segíthetnek a bosszantó rovarok ellen! Néhány szag, amit kellemesnek találunk, elriasztja a szúnyogokat és más vérszívókat. A rovarok által „kerülendő” illatok közé tartozik a citromfű, a menta, a citromfű vagy a levendula. Ha a csípések már jelen vannak, a zöld  és a fekete tea segíthet csökkenteni a duzzanatot és a viszketést.

Tea, mint szaggátló

Gyógyszert keresel a kellemetlen szagú cipők ellen? Próbáld meg kiszárítani a használt teás filtert, majd tedd a cipőbe. Különösen a borsmenta tea és más intenzív illatú gyógynövények ideálisak szaggátlóként.

Tea az ablakok tisztításához

Biztosan megtörtént veled is, hogy a fekete teát túl sokáig hagytad ázni. De nincs miért kidobni! A citromlével kevert tea tökéletes ablaktisztításra és a makacs szennyeződések eltávolítására.

Reméljük, hogy ezekkel az ötletekkel meg tudtuk mutatni, mit lehet kezdeni a már lefőzött és megmaradt teával.