Posted on

Aromák a teában

Az aroma a görög „fűszer” vagy „illat” szó, és az ízre vagy illatra utal. A tea ízesítése régi hagyomány. A hosszú teakultúrával rendelkező teatermesztő régiókban, mint például India vagy Kína, a természetes ízesítés igen jellemző.

Az ízesítésnek ezek a hagyományos formái ma is léteznek. Ez egy természetes ízesítő folyamat, amely a teakészítés vagy a későbbi blending (a tea keverése) során történik. A 20. században új ízesítési módokat találtak fel. Az ízesítők adalékanyagok. Az összetevők listáján szerepelnek. Az „aromák” általános gyűjtőfogalommal gyakran negatív képzetet keltenek. Ez részben a kifejezés félrevezető használatának, részben pedig a fogyasztók ismereteinek hiányának köszönhető.

Az élelmiszeriparban vagy az élelmiszer-kódexben természetes aromákra és természetazonos aromákra van felosztva. Az ízesítés oka az, hogy valami különlegességet vagy ritkaságot lehessen előállítani, de az ízek sokféleségét is le lehet fedni.

„Az észrevétlen bergamot gyümölcs adja a jól ismert és áhított Earl Gray összetéveszthetetlen illatát és csodálatosan citromos, fanyar aromáját.”

SONJA KLEMENT, MARKETING DEMMERS TEEHAUS