Posted on

Marokkói tea kultúra

Gunpowder mentával Marokkóban

Atay b’nahna – ez a neve annak a frissítő mentateának, amelyet Marokkóban naponta többször készítenek és isznak, ezért Marokkó nemzeti itala. A vendégszeretet jeleként, a bazárban való kereskedés közben, reggelire, étkezés után vagy a nap befejezéseként – egy pohár frissen főzött mentateát minden alkalommal, nappal és éjszaka isznak. A tökéletesen elkészített teának egyszerre kell forró, édes és keserű ízűnek lennie.

A 18. század óta a zöld teát Kínából importálják, és a marokkói mentával (más néven Nana menta nálunk pedig ismertebb nevén borsmenta) keverik. Ma Marokkó a világ egyik legnagyobb zöld teaimportőre, mintegy 40 000 tonna teával. A fűszeres ital friss nana mentából, kínai zöld teából (általában gunpowder-ből ), sok cukorból készül, és fém gazdagon díszített teáskannában szolgálják fel. Jellemzően a forró teát a lehető legmagasabbról töltik kis, színes teáspoharakba, hogy a tea egy kicsit lehűljön és egyúttal egy kicsit habosodjon is. Ez a habzás azt hivatott megakadályozni, hogy az esetlegesen elszálló homokszemek a teába kerüljenek.

Gunpowder – a mentatea lelke

A forró italt hagyományosan egy kis, bonyolult szertartás keretében készítik el, amelyben minden család a saját receptjét használja. Egyesek a mentateát verbénával (verbéna), ürömvirággal vagy egy kis rózsa- vagy narancsvirágvízzel finomítják. De valószínűleg annyi különböző recept létezik, ahány teázó.

Mindegyikben azonban a Gunpowder zöld teát először forró vízzel felforralják; Így jön létre a keserű főzet, amelyet Marokkóban a „tea lelkének” is neveznek. Egy másik edényben a vízbe zöld tealeveleket tesznek, majd néhány perc múlva friss mentával, a főzettel bőséges cukorral összekeverve felforralják. Ezt a keveréket úgy keverik össze, hogy a teát többször átöntik az ezüsttálcán előkészített kis teáspoharakba, majd visszaöntik a kannába.

Ezt a rituálét akár 5-ször is megismétlik, hogy a teáspoharakban tea- és cukorhabréteg képződjön. Általában három poharat kap a vendég, mert a marokkóiak a mottó szerint isznak:

 

 

„Az első pohár keserű, mint az élet,
a második erős, mint a szerelem
a harmadik pedig szelíd, mint a halál.”

 

 

Az Atay-t még Marokkóban sem mindig ezzel a bonyolult szertartással készítik el. De függetlenül attól, hogy hagyományosan főzik-e vagy sem, a mentateát mindig forrón isszák, és különösen jó szomjoltónak számít, még nagy melegben is. A menta viszonylag magas mentoltartalma miatt a főzet állítólag jótékony hatással van a gyomorpanaszokra vagy a fejfájásra. Az illóolajok állítólag serkentik az emésztést és leküzdik a fáradtságot. Ezért a marokkóiak különösen szeretik étkezés után fogyasztani az atay-t. Desszert helyettesítésére a teát erősen édesítik.

 

Forrás: tee.at