Posted on

A kávé legjobb alternatívái

Reggelente nehezen kelsz ki az ágyból, és szükséged van koffeinre ahhoz, hogy felébredj? De nem szereted a kávét, ezért finom alternatívákat keresel? Akkor próbáld ki teával a reggeleket!

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a legjobb koffeines teákat reggelre vagy délutánra, amelyek nem csak jó ízűek, de egészségesek is! Mert a tea serkent, nem izgat! Mert a teában lévő koffein másképp hat a szervezetre, mint a kávéban.

A teában található koffein tanninhoz kötődik, ezért hat a központi idegrendszerre – gyengéd és hosszan tartó, serkentő hatású. A kávéban lévő koffein viszont a szív- és érrendszerre hat, nagyon gyors lökést okozva, ami aztán gyorsan elmúlik.

 

Matcha tea

Ez a finom porrá őrölt zöld tea egyértelműen megérdemli az első helyet, mert a sok koffein mellett sok vitamint és antioxidánst is tartalmaz. Ez a gyönyörű, jade zöld „púder” Japánból különösen népszerű serkentő hatása miatt. Íze enyhe, édes, de ugyanakkor intenzív, kissé fanyar és egyszerűen más, mint a hagyományos zöld tea.

A legjobb, ha legfeljebb 80°C-os forró vizet öntünk erre a teára. Ha még hozzá kell szoknod a tiszta matcha ízhez, akkor mindenképpen próbáld ki a Matcha Latte-t vagy a Matcha Smoothies-t. Számos recept létezik tejjel, szójatejjel, kókuszos rizstejjel, zabtejjel, banánnal, eperrel, spenóttal… amelyek tökéletesek reggelire. Weboldalunkon is találhatsz néhány receptet! Itt pedig megtalálod a matcha teáinkat.

 

Zöld tea

Természetesen sok koffeint is tartalmaz, de ásványi anyagokat, magnéziumot, cinket, kalciumot, vitaminokat is, amik élénkítő, serkentő hatással vannak a keringésre és az anyagcserére. A teát legjobb 80°C-os vízzel főzni, és 2 perces áztatási időt javasolunk.

Fontos megjegyezni: minél rövidebb a tea áztatása, annál stimulálóbb! Mert a koffein először a forró vízben oldódik fel. Minél tovább ázik a tea, annál több keserűanyag szabadul fel, és a tea fanyar vagy keserű lesz. De természetesen a koffein mennyisége attól is függ, hogy az első vagy a második áztatásról van szó, és mennyi koffeint termelt a növény a növekedése során. Zöld teával is finom turmixokat készíthetsz! Klasszikus zöld teáinkat itt találod.

 

Fekete tea és chai latte

A klasszikus reggeli tea: fekete tea tejjel. Az erős, aromás, testes teák, mint például az Assam tea vagy az Assamból származó teák keverékei különösen alkalmasak erre. A tejes fekete tea divatos változata a Chai Latte. Hagyományosan Indiában ezt az italt sok cukorral isszák.

Az egészségesebb választás érdekében a cukrot egyszerűen helyettesíthetjük mézzel vagy agave sziruppal. Itt találod klasszikus fekete teáinkat.

 

Mate tea

Nem is igazán tea, mert nem a Camelia Sinensis teanövényből, hanem inkább egy gyógynövényből készül. És pontosan ezért különleges, mert a magyalfából nyerik a matét, amely a teanövény mellett az egyetlen olyan növény, amelynek levelei koffeint is tartalmaznak. És rengeteget!

A mate Dél-Amerika nemzeti itala, és az Ilexnek is nevezett cserje Brazíliában, Argentínában, Uruguayban és Paraguayban nő. A nagyon aromás ital nagyon jól passzol a citromhoz, citromfűhöz vagy mentához is, amelyek nagyon friss infúziót adnak!

 

Gyömbér tea

Ha teljesen el szeretnéd kerülni a koffeint, de mégis szükséged van egy serkentő italra, akkor érdemes a gyömbérteát kipróbálnod! A reggeli forró gyömbéres tea felpezsdíti és serkenti az emésztőrendszert, így a kiegyensúlyozott, egészséges reggeli értékes összetevői optimálisan felszívódhatnak, és rengeteg energiával és lendülettel indulhat a nap!

Élvezd a gyömbért teát tisztán vagy egy kis mézzel és citrommal!

 

Forrás: https://www.tee.at/