Posted on

Fairtrade – tudnivalók a méltányos kereskedelemről

Május második szombatja minden évben a méltányos kereskedelem világnapja.

A FairTrade az elmúlt 40-50 évben kelt életre a „nyugati világban”. Ekkorra már sokaknak feltűnt, hogy a kereskedelmi lánc nem minden tagja osztozik az adott terméken lévő hasznon megfelelően. Leginkább a termelő országok munkásainak jutottak a méltánytalan munkabérek. Jellemző, hogy ezeket a munkásokat teljesen kizsigerelik – akár gyerekeket is -, mégsem tudnak megélni a kapott fizetésből. Ezen információk mentén kelt életre a méltányos kereskedelem, mely garantálja, hogy az adott termék nem gyerekmunkából származik, hogy a dolgozó megfelelő bért vihetett haza érte, és hogy a munkakörülményei és munkaideje megfelelőek. A FairTrade termékek jellemzően drágábbak, hiszen mutatják a termék előállítóinak anyagi és munkaráfordítását.

A méltányos kereskedelemben résztvevő felek minden esetben egyedi árakat alakítanak ki. Ha a termék árát világpiaci egyezmények határozzák meg, akkor ennél az árnál magasabb minimál árat határoznak meg, ezzel biztosítva a méltányos működést. Hangsúlyozottan ügyelnek a környezetre ezen termékek előállításakor, így nem rontanak a fejlődő országokban sokszor már így is katasztrofális állapotokon. Így tud a méltányos kereskedelem által jobban, mégis a környezet védelmével,  fejlődni a gazdaság.

A FairTrade előnyei:

  • Előrefizetéssel és hosszú távra kötött szerződésekkel segíti elő a termelők biztonságát.
  • Magasabb béreket és megfelelő munkakörülményeket biztosít a dolgozóknak .
  • A termelők prémiumot kapnak, ha vállalják, hogy a plusz pénzt közösségi célokra fordítják.

Jellemzően kisebb speciality üzletekben, illetve nagyobb szupermarketekben találkozhatunk FairTrade termékekkel. Hazánkban jellemzően csokoládé, kakaó, tea kávé, esetleg méz található a polcokon, mely méltányos kereskedelemből származik. Az alábbi képen látható logót keresd a termékeken, innen bizonyosodhatsz meg róla, hogy FairTrade terméket vásárolsz.

Cégünk is figyelmet fordít arra, hogy egészség- és környezettudatos vásárlóink igényeit egyre jobban kiszolgálja.

Jelenleg két indiai teát szerzünk be méltányos kereskedelemből, Indiából: