Posted on

Darjeeling – „A teák pezsgője”

Amikor valaki azt mondja Darjeeling, az első, ami eszünkbe jut, a tea. Ez az asszociáció nem csak történelmi, hanem jól megérdemelt is. Darjeeling a világ egyik legexkluzívabb teáját gyártja, innen ered a címben említett név. Több ezzel foglalkozó kutatás megállapította, hogy a hegyek/dombok, a napsütés, az eső és a talaj, itt olyan egyedülállóan jó feltételeket teremtenek a teaültetvényeknek, mely a világon sehol nem lemásolható.

Dr. Archibald Campell, a darjeeling-i körzet főfelügyelője, kezdte el szorgalmazni 1841-ben a kísérleti teatermesztést. Az első próbálkozásnál elültetett magvak a kalkuttai botanikus kertből származtak és gyengébb minőségű teát termeltek. Ezután hozták be a legjobb minőségű teát termő magokat/palántákat Kínából. Ezt a Robert Fortune, skót botanikus „követte el”, akit a Londoni Kertészeti Társaság bízott meg. Ennek oka, hogy az angol kereskedők nem akartak kizárólag a kínai teabeszállítókra támaszkodni, hanem saját forrásokat akartak.

Az első teakert Makaibari volt Darjeeling területén. 1866-ra Darjeeling területén már 39 működő teakert volt. Az ezt követő tíz évben a teakertek száma megháromszorozódott, a termelt tea mennyisége, megtízszereződött.

A darjeeling tea arany színű, lágy, virágos ízű, gyakran muskotályos ízhatású.
Mitől olyan egyedi az íze? Felfedezték, hogy a 2000 m-es magasságban a teanövény jobban növekszik. Minél magasabban vannak a növények, annál több UV sugárzásnak és oxidatív stressznek vannak kitéve. Hogy megvédjék magukat ez ellen, olyan vegyületeket fejlesztenek ki (flavonoidok), melyek antioxidáns hatásúak. Minél magasabb ezen összetevők aránya, annál aromásabb a tealevélből készített főzet. A darjeeling-i teák szinte a legmagasabb antioxidáns tartalmúak a világon.

A gyártási folyamat döntő szerepet játszik a Darjeeling tea minőségében. Az itteni teakertekben még mindig az ortodox módszerrel dolgozzák fel a leveleket, nem a modern CTC eljárással. Ez idő- és munkaigényes folyamat, mely nagy szakértelmet kíván, ugyanakkor a gyártóknak sokkal nagyobb a kontrollja a folyamatokon, így sokkal hamarabb derül ki pl. ha a növény nem egészséges, ha a kémiája nem megfelelő.

Darjeeling ma a teljes indiai teatermelés nagyjából 25%-t adja. Ezt 7 fő völgyben, 86 teakertben, 19000 hektáron érik el. Főként Japánba, Németországba, Dániába és a brit piacra exportálnak. A fejlődő piacok is nyitnak ezen tea felé, pl. Oroszország, Irán, Dél-Korea. Érdekesség, hogy Kína is egyre jobban kedveli a Darjeeling teát.

Magas és egyre magasabb ár jellemző ezekre a teákra a nemzetközi piacokon. A legköltségesebb Darjeeling tea a Silver Tips Imperial, melyet a Makaibari teakertben szabadalmaztattak. Csak meghatározott időben, teliholdkor szüretelik. Ára 400 dollár/kg körül van.

Híresebb teakertek: Liza Hill, Marybong, Risheehat, Happy Valley, Puttabong, Singtom, Steinthal, Makaibari, Singbulli, Turzum, Teesta Valley, Namring, Seeyok (Spring Valley).

Fedezze fel velünk a Darjeeling tea páratlan ízét!

Bio Darjeeling Seeyok FTGFOP

Darjeeling Gold GFOP

Darjeeling First Flush FTGFOP1

Darjeeling Royal Blend FTGFOP1

Darjeeling Emperor Musk Gopaldhara FTGFOP1