Posted on

Teatermelés Japánban

Minden teatermelő ország kicsit másképpen termeli és dolgozza fel a tealeveleket. Utánanéztünk Japánban hogyan zajlik a termelési folyamat.

  1. Palántanevelés
    A teanövényeket általában dugványokról szaporítják. A palántákat általában kétéves koruk körül ültetik végső helyükre, az ültetvényre. Cserepes palánták esetében ez az idő fél évre is csökkenhet.
  2. Rögzített ültetés
    Általában március és április közé esik a fix ültetés ideje. Néhány hónappal a palánták átültetése előtt földalatti öntözőcsöveket helyeznek el, és a talajt komposzt alkalmazásával és mélyszántással előkészítik. Mélyszántáskor a  felszíni talajt és az altalajt körülbelül egy méter mélységig megmunkálják (átfordítják) és összekeverik. Ez állítólag javítja a teacserjék alatti talaj állapotát, amelyet nehéz megfelelő állapotba hozni, miután a teanövényeket rögzített helyzetbe ültették.
  3. A fiatal teacserjék kezelése
    Négy és nyolc évbe telik, amíg az újonnan ültetett palánták éretté válnak. Általában a második évtől kezdve a bokrokat a kívánt formára edzik. A metszés révén a fő törzs magasságát megfékezik és elősegítik az oldalirányú ág növekedését. A metszés célja a korai szakaszban egyenletes lombborítás megszerzése és a szedési felület kiterjesztése. A Yabukita teanövényfajta esetében a metszést a rögzített ültetést követő második évben 15-20 cm-es, a harmadik évben 25-30 cm-es, a negyedik évben 35-40 cm-es szintre végezzük. Ezen túlmenően, mivel a fiatal bokrok szélessége széles a sorok között, a gyomok könnyen növekedhetnek. PVC talajtakaró vagy szalma fektetésével a talaj felszínét lefedik, ami megnehezíti a gyomok megtelepedését. Egyéb gyomirtási módszerek közé tartozik a felszíni talaj megmunkálása, miközben a gyom még kicsi, a gyom gyökereinek levágására.
  4. Teaszedés
    Noha a tealeveleket a negyedik évtől lehet szedni, csak az ötödik-nyolcadik évben éri el a bokrok szélessége (170 cm) és a hajtások száma azt a szintet, amely stabil hozamot és minőséget tud biztosítani. A természetes formát használó bokroknál (Gyokuro) évente csak egy szedésre van lehetőség. Vannak azonban olyan területek, ahol évente akár ötször is szüretelnek.

Munka a teaültetvényeken

A teaültetvényeken az 1000 négyzetméterre fordított munkaórák száma a gépesítés arányában változik. Van, ahol ez 80 óra, van, ahol 120 óra. Ez a munka a szedés mellett magában foglalja a műtrágya kijuttatását, a kártevők elleni védekezést, a metszést és a bokorformálást, és a Kabusechát termesztő ültetvények esetében el kell végezni a takarmányozással kapcsolatos munkát is.

A teaültetvények éves munkaciklusa

(A hónapok régiónként változhatnak az éghajlat függvényében).

December-Február: ekkor a teaültetvény „téli álmot alszik”.
Február: tavaszi műtrágyázás.
Március-április: fagy elleni védelem (légkeverésen alapuló fagyvédelmi eljárással).
Kora április: új hajtások megjelenése
Április: rügyezés utáni műtrágyázás
Április-május: Ichibancha szüret
Május: nyári műtrágyázás
Május-július: kártevőirtás
Június-július: Nibancha, Sanbancha szüret
Augusztus: talajkondicionálás mélyműveléssel
Szeptember: őszi műtrágyázás, kártevőirtás, Shutobancha szüret
Kora október: őszi metszés és formálás

Japán, szálas zöld teáinkat itt tudod megnézni! 🙂
Matcha (japán zöld, porított) teáinkat itt találod!