Posted on

A jeges tea története

A jeges teát 1904-ben „véletlenül” találták fel, a St. Lousie-i világkiállításon. A legújabb és legmodernebb technikai vívmányok mellett az angolok szerették volna megismertetni az amerikaiakat Európa trendi italával, a fekete teával. Az USA-ban addig csak a zöld tea vált népszerűvé, ezért szerette volna a fiatal, brit Richard Blechynden megismertetni az indiai és ceyloni fekete teákat. A kiállítás meleg nyári napján azonban senki nem érdeklődött a forró ital iránt. Így találta ki, hogy jégkockát tesz bele és úgy kínálja. Hatalmas lelkesedést váltott ki az emberekből az új ital – így megszületett a jeges tea!

Azóta, szinte a  világ minden táján élvezhetjük a jeges teát. Érdekes módon a „jeges tea boom”, Európában, majd 100 évvel később kezdődött csak el. Napjainkban az USA-ban elfogyasztott tea 80%-a jeges teának van elkészítve. A 90-es évek eleje óta Európában is folyamatosan növekszik a jeges tea fogyasztás.
Elkészítése hagyományosan fekete teából, cukorral és citrommal történik. A kezdetek óta rengeteg új ötlet született, így bátran csinálhatunk zöld-, rooibos- vagy gyümölcsteából is. Az üzletekben kapható, palackozott termékek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ha szeretnél kalóriát és pénzt megtakarítani, készítsd el otthon a saját jeges teádat!
Ízesítésként gyakran tesznek bele még gyümölcsöket, mentát vagy friss gyümölcslevet.
Gyerekeknek inkább a rooibos- és gyümölcstea alapú jeges teákat ajánljuk, mert azok nem tartalmaznak koffeint. A rooibos tea természetes édes ízű, így fogyasztható hozzáadott cukor nélkül is.
Kísérletezz bátran, készítsd el a saját ízlésed szerint!
Ha inspirációra vágysz, itt találsz pár receptötletet: