Posted on

Megérkezett az idei év első Darjeeling teája, a BIO Darjeeling Shree Dwarika FF Flugtee FTGFOP1 2018 !

Alább találjátok a teakert kalandos történetét!

Shree Dwarika Tea Birtok & Darjeeling First Flush 2018

Ez év első szedése a 197 hektáros Shree Dwarika teakertből származik. A több, mint 100 éves teaültetvényt korábban Vah Tukvar-nak nevezték. Nagyjából 8 km-re helyezkedik el Darjeeling városától. A teakertet az Indiai Teakereskedelmi Vállalat vette át a huszadik század második felében és az ő felügyeletük alatt működött egészen 1993-ig. A vállalat végül csődbe ment, a teakert elhanyagolttá, majd elhagyatottá vált. A bokrok vadon nőttek, a munkások másik ültetvényre mentek, így a területet (felügyelet hiányában) teljesen kifosztották és lerombolták. 2006-ban a Chamong Group átvette a teakertet, ahogy sok másik lerombolt ültetvényt is Darjeelingben előtte. Majdnem 10 évi elhanyagoltság után a kertet felújították, újranevezték (Shree Dwarika Tea Estate) és újra megnyitották a Chamong Group felügyelete alatt. Az új névvel, melynek jelentése „Az istenség kapuja” és rengeteg befektetett energiával a terület elkezdett lépésről-lépésre fejlődni. A régi teabokrokat visszavágták és újraültették, valamint ültettek teljesen új csemetéket is. Az első szüretet a közeli Soom Tea Estate dolgozta fel, amíg kész nem lett a legkorszerűbb gépekkel felszerelt teagyár. Manapság 200 ember él és dolgzik az ültetvényen, és termelnek 40 tonna prémium teát egy évben. Tervben van, hogy a jövőben több teagyári és szedőmunkást bérelnek, valamint kiépítik az infrastruktúrát az egészségügynek és az oktatásnak, több másik „újraélesztett” teakerttel közösen, hogy magasabb életkörülményeket tudjanak biztosítani az embereknek.

A Chamong Group egy Assam-i gyökerekkel rendelkező családi vállalkozás – itt alapították az első ültetvényőüket 1916-ban. A vállalkozást jelenleg a család hatodik generációja viszi. 4 teakertet birtokolnak Assamban és 17-et Darjeelingben. Ez a cég legnagyobb termelője a prémium minőségű organikus Assam és Darjeeling teáknak.

Az idei első szüret Bio Darjeeling Shree Dwarika FF 2018 FTGFOP1 Airlifted egy lágy fekete tea, szigorúan ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. A kert 800-1500 m tengerszint feletti magasságban terül el és kizárólag fekete teát termel. Különös figyelmet fordítanak, hogy 100%-ban organikus gazdálkodást folytassanak. Így nem használnak műtrágyát, rovarirtót, valamint ezt bizonyítják is az évente esedékes ellenőrzéseken. Tél után az első szüret (télen nem szüretelnek, hagyják pihenni a bokrokat) február és április között történik. A szüret időpontja függ az éghajlati viszonyoktól és a teakert fekvési magasságától. A Demmers Teahouse által megvásárolt teát április 2-3-án szüretelték, kellemes 20 Celsius-fokban és enyhe napsütésben. A fiatal levelek magas tápanyagtartalmának köszönhetjük finom ízüket. A főzete tipikus első szüreti jegyeket mutat, melyet mi annyira csodálunk: fantasztikusan friss, virágos illat és íz, egy leheletnyi muskotályos felhanggal. Testes, enyhén édes, mégis különlegesen enyhe. A zöld rügyekből világos főzet készül.

Minden teakert-manager kiemeli a legmagasabb minőségű teáinak tulajdonságait, rövidítések formájában. Minél több a betű, annál magasabb minőségű a tea. De mit is jelent a Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1(FTGFOP?)
A tea sok arany (világos) rügyet tartalmaz, mely azt mutatja, hogy sok fiatal, zöld, húsos, érett levelet szedtek le és dolgoztak fel. Az Orange nem a színét írja le a főzetnek. Az „Oranje” szóból ered, mely királyit jelent. A Pekoe a levél fiatalságára utal, mely még a szárítás után is érzékelhető – a levél alig sérül, szinte érintetlen marad. Az 1-es a darjeelingi teákra kerülhet, azok közül is a legmagasabb minőségűekre.