Posted on

Matcha – a jádezöld energiabomba!

A matcha tea Kínából került Japánba, ám ekkor még merőben más volt, mint manapság. A kínaiak a felgőzölt, porított fehér tea leveleket itták hasonló módon a mai matchához. A matcha elkészítése, felhasználása még napjainkban is folyamatosan változik, egyre nagyobb szerepe van pl. a gasztronómiában. Ami nem változott Japánban az évszázadok alatt, azok a termőterületek és a teafélék, ahonnan/amelyekből a porított tea készül.

A matcha teához az első lépés a megfelelő termesztés. A teaültetvényt nagyjából a szüret előtt három héttel fokozatosan befedik, majd fokozatosan újra napfényessé teszik. A legnagyobb lefedettség nagyjából 90%-os, ekkor szinte teljesen sötétben van a teabokor. A kezdetekkor Kínában az ültetvény befedése még a fagy elleni védelmet szolgálta, csak az idő múltával derült fény az egyéb jótékony hatásokra. A fényhiány hatására megnő a növény klorofill, aminosav és polifenol tartalma, ettől kapja a jellegzetes mélyzöld színt, mely jól megkülönbözteti a többi teafajtától. Az árnyékban nevelt teabokrok általában nem fiatalok (min. 10-30 évesek).

A tető megnyitása után következik a szüret, ekkor a növényről csak a kifejlett, hosszúkás rügyeket szedik le. Szedés után a teakert melletti gyárban, azonnal megkezdik a tealevelek gőzölését, hogy megállítsák a fermentációs folyamatokat. Nem sodorják, csak rázzák a leveleket, majd újabb hőkezelésnek vetik alá. Ennek eredménye az aracha, mely még jóval magasabb nedvességtartalommal bír.

Az aracha ezek után 3-4 hónapra jól hűtött helyre kerül. Így „érlelik” a leveleket, ekkor a tea ízei finomodnak, átalakulnak. Az érlelés után az üzemben szortírozzák a leveleket, különválasztják a szárakat. Az így megmaradt tea neve tencha, melyet forró levegővel fújnak át.

A gyártás utolsó fázisa az őrlés, ezután hívjuk matcha teának. Manapság ez már teljesen gépesített, gránitból készült kőmalmok végzik, ennek ellenére még mindig nagyon lassú, időigényes folyamat. Kicsi a hatékonysága, mert ha túl gyorsan őrölnek a malmok, megégnek a tealevelek. Egy malom egy óra alatt max. 30-40g zöld tea port képes előállítani.

A matcha tea nagyon érzékeny a környezet hatásaira, ezért felbontás után fém dobozban, hűtőben, párától védve kell tárolni és érdemes 6-8 hónapon belül elfogyasztani.

Elkészítés:

A porított teát 60-80 Celsius-fokos vízzel felöntjük és az erre a célra kitalált bambuszseprűvel alaposan elkeverjük a chawan nevű, nagyjából 10 cm átmérőjű japán porcelán csészében. A teának két elkészítési módja van, az usucha (híg tea) és a koicha (sűrű tea). Ha usucha-t készítünk, akkor 60-80ml vízhez 1,5-2g porteát teszünk, ha koicha-t, akkor 5g-ot. A seprűt egyre gyorsuló W- alakú mozdulatokkal kell a vízben mozgatni, addig, amíg a tea el nem keveredik és egyenletes habot nem képez a főzet tetején. A matcha ízét befolyásolja az ültetvény, a teamester ízlése, az adott év időjárása, valamint az aktuális trendek.

Nem mehetünk el szó nélkül a matcha tea jótékony hatásai mellett. Nagyon magas a vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma. Koffein tartalma háromszorosa egy normál tea főzetének, mégsem okoz szapora pulzust, mint a kávé, sőt csökkenti a vérnyomást. Fontos szerepe van a szívbetegségek és a rákos megbetegedések megelőzésében.

Matcha készítményeinket itt tekintheted meg!