Posted on

Virágzó tea – az igazi szépség belülről fakad

A virágzó tea vagy teavirág egy igen kifinomult fajtája a kínai kézműves iparnak, elkészítése sok türelmet és kézügyességet igényel. A virágzó teáknak régi hagyományai vannak a keleti kultúrában, gyakran ajándékozzák a tisztelet/megbecsülés jeleként. Gyakran használják formális alkalmakkor vagy, amikor különösen fontos vendéget kell megajándékozni. A kicsi, dekoratív „kötegek” nagy gonddal válogatott fehér és zöld tea levelekből készülnek. A gyártás előtt a tealeveleket benedvesítik, így sérülés nélkül hajlíthatóak. A szakértő virágkötő pamut cérnával fűzi össze a leveleket – így alakítja őket kis műalkotásokká. A virágok a tealevelek közé kerülnek. Egy teavirág elkészítése akár 15 perc is lehet. A virágzó teák számos formában elérhetőek: gömb, szív, csokor. Az utolsó lépés, a szárítás, hogy minimalizálják a levelek nedvesség tartalmát.

Az első felöntésnél a teavirág felfedi a szépségét – jó pár percen keresztül élvezhetjük ezt a csodálatos látványt. Általában 5-10 perc, mire teljesen kibomlik, függően a teavirág formájától és méretétől. A legjobb, ha üveg teáskannát használunk, hogy minden részletét megfigyelhessük a kibomlásnak. 3-4 felöntés lehetséges egymás után. Az első főzetnél a levelek rengeteg vizet szívnak magukba és nem feltétlenül adják ki a teljes/legjobb ízüket, így általában a második főzet a legfinomabb.