Posted on

Zöld tea: több mint ital

A zöld tea a világ legősibb széles körben ismert teája. Az egészségre kifejtett pozitív hatása és gazdag ízpalettájának köszönhetően mindennapjaink részévé vált.

Amikor Pfalzi Erzsébet Sarolta orléans-i hercegné (1652-1722) a sógorának, XIV. Lajosnak azt írta: „Nálunk annyi a tea, mint a széna, meg a szemét, mon Dieu!”, még nem sejthette, hogy háromszáz évvel később a tea kultitallá növi ki magát. A zöld teában megtalálható értékes alkotóelemeknek hála, az egészségtudatos ember étrendjének elengedhetetlen kelléke lett. A zöld tea kedvező élettani hatásainak köszönheti népszerűségét. Nagy arányban tartalmaz antioxidánsokat, melyek megkötik az öregedésért felelős szabad gyököket a szervezetünkben. Erősíti az immunrendszert, segít meggátolni a szív és érrendszeri, valamint a daganatos problémák kialakulását. Ezen kívül számos ásványi anyag és vitamin megtalálható benne. Tein (koffein) tartalma pedig frissítő hatással van szervezetünkre. A kávéval ellentétben a tein fokozatosan szívódik föl szervezetünkben belőle, nem éri sokkhatás a fogyasztót, nem száll egekbe a vérnyomása sem.

Eredetileg a zöld tea egy egyszerű ital volt, amit különösen Dél-Kínában fogyasztottak. Ám amikor a 6. század elején az indiai Sughanda király harmadik fia Bodhidharma, utazásai során elkezdte meghonosítani Kínában a buddhizmust, a vallással együtt a tea íze is terjedni kezdett egészen a távoli Pekingig, sőt még Japánban is. A szertartásokon ma is zöld teával locsolják egy kisebb szobor fejét, amely Dharmát jelképezi, ugyanis a legenda szerint a születésekor teaeső hullott.

A tea gyorsan a szakrális események nélkülözhetetlen kellékévé vált, és a mai napig elválaszthatatlan a japán buddhizmustól. Természetesen nem kell buddhista szerzetesként viselkednünk, ha zöld teát fogyasztunk, de azért elgondolkodhatunk rajta, hogy napjaink itala mögött mennyi szellemi tartalom és szokás húzódik.

Az első európai, aki valóban a teával foglalkozott, a 16. század közepén a portugál jezsuita pap, Jasper de Cruz volt. Néhány évtizeddel később megérkezett az első kínai tea Európába és fokozatosan meghódította a felső réteget, majd divatitallá nőtte ki magát. Goethe, Madame Pompadour, Nagy Katalin cárnő és előkelő vendégei mind a „kínai italt” szürcsölték csészéikből. Bár a 17. század közepén az angolok is felfedezték és megszerették, idővel a zöld tea mégis a feledés homályába veszett náluk. A fekete tea egyre kedveltebb lett, mígnem felülmúlta zöld társát. Csak néhány évvel később nyerte vissza a neki járó tekintélyt, azóta napról napra rohamosan nő a kedvelőinek száma. Reméljük te is közéjük tartozol!

A zöld tea elsősorban Kínából, Japánból és Taiwanból származik, csak másodsorban Indiából és Sri Lankáról. Kína fontos szerepet tölt be a zöld tea életében, főleg, mert itt fedezték fel. Itt találhatók a legnagyobb teaültetvények, a legtöbb teafajta és innen kerül ki a világ zöld tea-termesztésének 75 százaléka.

Ha kedvet csináltunk egy kellemes csésze zöld teához, akkor szívesen látunk szaküzleteinkben!

Ugyan illat alapján a legkönnyebb a választás, de ha otthonról rendelsz, akkor sem tudsz rosszat választani!

Nem fogsz csalódni!