Posted on

Végre itt a nyár! Itt a jeges tea szezon!

Nyáron még fontosabb, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, valamint pótoljuk az izzadással elveszített ásványi anyagokat. Erre tökéletes a tea! Van, aki nyáron is forrón szereti, de mi most ajánlunk nektek kétféle elkészítési módot jeges teához

1. Hidegen „főzött” tea – Cold brew tea

Tedd a szálas tea leveleket egy kancsóba és önts rá friss, hideg vizet. Tedd 6-8 órára a hűtőbe. Ezután szűrd le és már élvezheted is a jeges teádat! 🙂
A hideg vízben való hosszú áztatás miatt a tanninok és a keserű anyagok csak nagyon lassan oldódnak ki, az aromák azonban szépen kiteljesednek. Így az ezzel a módszerrel készített tea enyhe, ám aroma dús, lágy és kicsit édeskés főzetet ad.

Ha így készítenéd a jeges teádat, akkor fontos, hogy kizárólag fekete, zöld, oolong vagy fehér tea leveleket használj, ugyanis már hőkezelve vannak a feldolgozásuk közben, így biztosan teljesen csíra mentesek. A rooibos, gyümölcs és gyógyteákat csak forrázás, áztatás után szabad hűteni, hiszen ezek szárítással készülnek és semmilyen előzetes hőkezelés alatt nem állnak.

2. Forrázott jeges tea

Tedd a teafüvet a kancsóba és öntsd fel forró vízzel, majd áztasd a tea fajtától függően 2-8 percig. Öntsd rá a főzetet jó sok jégkockára, és már mehet is a hűtőbe. Ez a „sokkolásos” hűtés teszi, hogy a jeges teánknak egyedülállóan frissítő íze lesz végül.
Ezzel a módszerrel bármely tea fajta biztonsággal elkészíthető.

Összegzés: mindkét fajta elkészítési mód tökéletesen frissítő italt eredményez, ám az íz és az aromák különbözőek lesznek. Próbáljátok ki és élvezzétek a frissítő aromákat!

Teáink közül jeges teának ajánljuk:

313 – English Breakfast
424 – Bio Sevillai narancs
213 – Bio China Gunpowder
214 – Bio Morocco Green
436 – Bio Sunny Green
438 – Green Bellini
554 – Hawaii Cocktail
593 – Barack mámor
535 – Figgy Fizz
536 – Epercsoda
635 – Bio Mentás-narancsos Rooibos
634 – Rooibos Cranberry Kiss
657 – Szudáni Rózsa
653 – Lemon Ginger

Tippek, hogy még finomabb legyen:

Mikor már elkészült a jeges teánk, rengeteg dologgal dobhatjuk fel a főzetet!

Ízlés szerint tehetünk hozzá citromot, friss menta levelet, bazsalikomot, friss gyümölcsöket, gyümölcsleveket vagy szirupokat. Kínálhatjuk cukorral vagy anélkül. Édesíthetjük cukorral, agávé sziruppal, mézzel vagy gyümölcs szirupokkal, melyek szintén tartalmaznak cukrot.

Ha tea koktélt szeretnénk csinálni, tegyünk hozzá szódát, prosecco-t vagy fehér bort!

Mindenkinek kellemes felfrissülést!