Posted on

Matcha – a tea tele titokkal

A matcha tea évszázadokon keresztül a nemesség féltve őrzött titka volt. Csak a kiválasztottak tudták megszerezni és fogyasztani. Egészen addig, míg egy szerzetes felfedte a titkot.

Féltékenyen őrködtek a titok felett, csak a legtiszteletreméltóbbak ismerték az isteni ajándék valódi jelentését, a szigetország királya és a főnemesség. Mígnem egy napon valaki a legszűkebb körből kikotyogta a titkot: „A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.”

Ezeket a szavakat 1211-ben írta le Eisei szerzetes, mellyel végérvényesen véget vetett a főnemesség titkolózásának. Ez a csodálatos főzet ezután mindenki számára elérhetővé vált, bárki fogyaszthatta ezt a folyékony kincset, a „császár teáját”. Sokáig a matcha túl értékes és túl ritka volt ahhoz, hogy a normál halandók is hozzájuthassanak. Ezután az elit már csak egy fontos titkot őrzött: Csupán a főnemesség, a papság és később a harcosok (szamurájok) ismerték a matcha előállításának módját.
Ez manapság már természetesen egész másképpen működik. A matcha valóban egy külön tudomány, de már nem lengi körül a titok fátyla. Egy dolog azonban nem változott meg az utóbbi ezer évben: a matcha továbbra is a legnehezebben és legköltségesebben előállítható teafajta.

Csak szemléltetésképpen nézzük néhány tényt:

  • Egész Japánban csak 20 vállalat képes nagyobb mennyiségben matcha teát előállítani.
  • A matchát kizárólag Japánban termesztik.
  • Matcha messze a legdrágább teafajta az összes Japán tea közül, évente mindössze 1000 tonnát termesztenek ebből a ritka teafajtából.
  • Egyetlen cég termeszti bio körülmények között a matcha teát: az Aiya in Nishio vállalat, ami a legfontosabb és legnagyobb termesztője a matchának.

A trükk

A különböző teaföldek jelentősen eltérnek egymástól. Egy hónappal a szüret előtt a termesztők teljesen lefedik az ültetvényeiket. Ilyenkor egész vidékek rejtőznek sötét ponyva alá. A teatermesztők ilyenkor ügyesen kihasználnak egy természetes folyamatot: mivel a teanövények nem kapnak elegendő napfényt, a természet ellenreakcióba kezd. A növény elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt pumpálni a leveleibe, hogy azt a kevés napfényt, ami átszűrődik a ponyván, a leghatékonyabban „befogja”. Az eredmény egy nagyon nemes, sötétzöld levél, ami hihetetlenül magas természetes aminosavakat tartalmaz – pontosan az ellentéte egy keserű zöldteának. A matchának bájos, édeskés zamata van, ami erősen zöldségfélékre emlékeztet. A teatermelők évi egyszer aratják a matcha tea leveleit – vagyis egész évben ezért a percért dolgoznak. Óvatosan, kézzel tépkedik a tealeveleket, majd szélsebesen átviszik a gyárakba, ugyanis a leveleket a lehető leghamarabb ki kell gőzölni. A forró vízgőz megállítja az erjedés folyamatát és gondoskodik róla, hogy a tea a szép zöld színét ne veszítse el. A gőzölés a legkíméletesebb eljárás, ez a japán „teák útja”. A gőzölés után a teát kiszárítják és szitálják, majd az így kapott félkész teát a termesztők Aiya-hoz viszik. Aiya Japán legnagyobb matcha-gyártója. A csúcsmodern gyárakban a tealeveleket szitálással különféle minőségi szintek szerint szétválogatják. A legújabb gépek képesek a tealeveleket méretük, vastagságuk, sőt még a színük alapján is szétválogatni, így pl. a szár nem kerül a keverékbe. Csak a tealevelek legjobb része maradhat, csak ezek kerülnek majd a gránitkő malmokba, hogy végül nagyon finomra őrölt teaport kapjunk. A 21. századi modern Japánban is az ezeréves eljárást alkalmazzák, a matchát csak kőmalmokban őrlik és ez semmivel sem helyettesíthető. Japán legértékesebb ültetvényeinek, legjobb tealeveleinek legjobb részeit egész lassan a legfinomabb porrá őrlik – ez a matcha.

A szellem a dobozban

A finom teapor minőségét rendszeresen laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, ugyanis csak ezután lehet a matchát a külön erre a célra kifejlesztett légmentes dobozba csomagolni, majd útjára indítani Európába. Ennek köszönhetően marad a matcha valóban friss. Ezt te is könnyedén leellenőrizheted, ha egy új doboz matcha teát első alkalommal kibontasz, egy csendes „puffanó” hanggal szabadul ki a szellem.

A matcha tea elkészítése

Évszázadokon keresztül egyetlen módja volt a matcha tea fogyasztásának: vizet forralni majd hűlni hagyni, a matchát és a meleg vizet egy csészébe önteni és egy bambuszseprűvel lassan addig keverni, míg lágy habot nem kapunk.
Az utóbbi időben azonban más módszer is elfogadottá vált. Japán megmutatja, hogyan: A japánok például nyalják a matchát mint a fagyit. Japán sok pontján találkozhatunk matcha-édességekkel, főképp matcha-csokoládéval, matcha-bonbonnal, matcha-süteménnyel és természetesen matcha-italokkal. Ám szerencsére a matcha-finomságok nem csak Japánra korlátozódnak. Mostanában a legtrendibb új italok már az Egyesül Államokban is hódítanak és talán hamarosan nálunk is nagy slágerré válnak: „Matcha Green Tea Shot“, „Matcha Blast“, „Matcha Vanilla Latte“ vagy „Matcha Smoothie“. Eisei szerzetes biztosan nagyon büszke lenne a sikerére, majdnem 800 évvel az ideje után: az elixír, ami feltehetően halhatatlanságot adományoz, már nem Japán misztikus titka többé, hanem Európa ultramodern trendi itala.