Posted on

Marokkói teakultúra

A 19. században brit kereskedők ismertették meg a kínai Gunpowder teával a magrebi régió országait (pl. Marokkó, Algéria, Tunézia). Az ezt követő 150 évben a marokkói kultúra szerves részévé vált a zöld tea, melyhez elkezdtek cukrot és menta levelet hozzáadni – így alakult ki a ma ismert frissítő, aromás főzet.

Észak-Afrikában bevett szokás üzleti partnerekkel még az üzlet előtt teázni, valamint ha vendégségbe megyünk, akkor is az első, amivel kínálnak a tea lesz. Ezt illik elfogadni, mert sértésnek vehetik a visszautasítást.

Mindig sok tealevelet használnak és leforrázzák, emiatt lesz kesernyés a főzet, és ezért tesznek bele mindig cukrot. Ezt öntik a mintás, tradicionális pohárkákba („keesan”), melyben már ott van a friss mentalevél.

A tradíció szerint háromszor öntik fel ugyanazt a teafüvet, hiszen, ahogy egy régi, marokkói közmondás tartja: „Az első pohár, olyan finom, mint az élet; a második pohár, olyan erős, mint a szeretet; a harmadik pohár keserű, mint a halál.”

Az elkészítéshez ajánljuk: Bio China Gunpowder, Fodormenta, Bio Morocco Green