Posted on

Japán zöld teák: Sencha

A Sencha (irodalmi nevén: párolt tea) a legnépszerűbb zöld tea típus Japánban. A feldolgozott zöld tea 80 százalékából Sencha tea készül. Az áztatás során a főzet zöldes-arany színű lesz, frissítő aromával, melyben kiegyensúlyozott a fanyar és az édes ízhatás.

Hogyan készül a Sencha?

Minden tea típus a Camellia Sinensis növényből készül. A teák közötti különbség a termesztésben és a további feldolgozásban rejlik. A Sencha közvetlen napfényben nevelt zöld tea levelekből származik, szemben például a Gyokuroval. Csak első vagy második szüretelésből származhat. (Az első szüreti levelek mindig a legjobb minőségűek.) A növénynek csak a felső hajtásait használják, mert azok zsengébbek és magasabb  minőségűek, mint az alacsonyabban lévő levelek. A leszedett tealeveleket gőzölik, hogy megelőzzék az oxidációs folyamatok beindulását. Ez a folyamat bár kevesebb, mint egy percig tart mégis a legfontosabb lépés, illetve a legkiugróbb különbség a japán és a kínai zöld tea között. (A kínai zöld teákat serpenyőben „pirítják”, nem gőzölik.)

A következő lépés a levelek szárítása, majd sodrása. A sodrásnál kapja a tealevél a rá jellemző „sávos” mintázatot, illetve eközben szabadulnak fel olyan anyagok, melyek intenzívebbé varázsolják a tea ízét.

Hogyan készítsük el a Sencha teát?

A teáskannát nem szabad közvetlenül melegíteni, használjunk vízforralót.

Egy csészébe 2-4 gramm teát tegyünk. A víz megfelelő hőmérséklete kb. 70 Celsius-fok, az áztatási idő 1-2 perc