Posted on

Japán zöld teák: Kukicha

A japán Kukicha („gally tea”) zöld tea ellentétben a legtöbb teával nem a tealevelekből készül, hanem a növény szár részéből. Amikor a leveleket leszüretelik, a levél és szár részeket elkülönítik egymástól. Manapság ezt a folyamatot már gépek végzik. A Kukicha íze édeskés, aromája egyedülálló a többi japán teához képest.

A Kukicha más elnevezései:

Kyotoban „karigane” a neve, azaz vadliba. Ha a karigane elnevezéssel találkozunk, az általában azt jelenti, hogy a szár rész Gyokuro vagy Sencha teától származik.

Egyéb elnevezése lehet még: „shiraore” – fehér nyáj, illetve „boucha” – szár tea.

Kaga boucha

Kaga boucha (kaga szár tea) vagy houji boucha (pirított szár tea) nagyon népszerű az Ishikawa prefektúrában, főleg Kaga városban – ez a név a pirított kukicha teát takarja. Ennél a teánál a szárnak barnás színe van. Ízében és illatában is érződik, hogy pirított, a főzetre enyhe kesernyés ízérzet is jellemző. Alacsony a katechin és koffein tartalma a pirítási eljárás miatt.

Vegyületek a Kukichában

A tea édes ízét a magas L-teanin tartalomnak köszönheti. A L-teanin eredendően a növény gyökerében termelődik és innen kerül a levelekbe a száron keresztül. A levelekben a fotoszintézis alatt katechin termelődik viszont a napfény csökkenti az L-teanin tartalmat. Ennek elkerülése érdekében a Gyokurot például háló alatt nevelik – így lesz a Gyokuroból készült Kukicha teában a legmagasabb az L-teanin tartalom.

Hogyan készítsük el?

Egy teáskanál (kb. 2-4 g) teát tegyünk egy csésze 80 Celsius-fokos vízhez és áztassuk 1 percig.