Posted on

Japán zöld teák: Gyokuro

Irodalmi nevén „jáde harmat”. A legmagasabb minőségű zöld japán zöld tea. A minőséget az ár is jelzi, hiszen ez a japán zöld teák közül a legdrágább. Levelei sötétzöld színűek, főzete enyhén édes, frissítő.

Hogyan termesztik a Gyokuro teát?

A Gyokuro termesztési eljárása nagyon hasonló a Sencha teáéhoz, az egyetlen különbség, hogy a szüretet megelőző 20 napban a tealeveleket leárnyékolják a napsugárzás elől. Az árnyékolási technika miatt lesz magasabb az előállítás költsége.

Miben különbözik az árnyékolt tea?

A zöld tea jellegzetes ízét nagyrészt egy L-teanin nevű aminosavnak köszönhetjük. Ez a növény gyökerében termelődik és innen jut el a levelekbe. Fény hatására a levelekben az L-teanin katechinné alakul. A katechin egy polifenol, mely a zöld tea fanyar ízét adja. Habár a katechin nagyon erős antioxidáns, számtalan pozitív hatással az egészségre, egyensúlyban kell lennie az L-teaninnel az optimális ízérzet érdekében.

Az árnyékolás hatására a növény fotoszintézise csökken, ezért kevesebb L-teanin alakul át katechinné. Ezért gazdag a Gyokuro tea L-teaninben, mely eredménye a karakteres íz.

A Gyokuro története

A Gyokuro eredete a Yamamotoyama céghez vezethető vissza. 1835-ben, Yamamoto Kahei, hatodjára utazott Uji városába, hogy teatermesztést tanuljon. Az ottani farmerektől tanulta meg az árnyékolás gyakorlatát, melyet eredetileg fagy elleni védelem miatt használtak – ekkor még szalma ernyőkkel. Yamamoto ezt az eljárást próbálta megismételni, de végül egy másfajta teát kapott. Az új íz gyorsan népszerűvé vált. A végleges eljárás 1841-ben alakult ki, innentől hívjuk Gyokuronak.

Hogyan készítsük el?

Ez a tea japánban egyet jelent a luxussal, ezért nagyon figyelnek az elkészítésére, hogy kihozzák a teából a legjobb ízt, aromát.

Az elkészítésnél a legfontosabb, hogy a víz hőmérséklete alacsonyabb legyen a többi zöld teánál megszokottnál, azonban az áztatási idő hosszabb. Az ideális áztatási hőmérséklet 50-60 Celsius-fok, az áztatási idő 2-3 perc. Ha magasabb hőmérsékleten készítjük hamar megkeseredik, ha az időt nem tartjuk be, akkor nem jön elő a jellegzetes édeskés íz.