Posted on

Kókusz – kívül-belül, mindig-mindenhol!

A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb kultúrnövénye. Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről származik. Sok helyen elterjedt, mivel a lehullott magok sokáig megőrzik csírázóképességüket és a tengeren úszva, akár 4000 km-es távolságba is eljutnak.

A fa 25-30 m magas, törzse egyenes vagy ívesen meghajló, az alapjánál megvastagodó. Gyökérzete nem hatol mélyre, de a földfelszín feletti járulékos gyökerek még az erős viharokban is jól támasztják. A kókuszpálma csak a teljesen napos helyeken, leginkább a tengerparti laza talajokon, trópusi klímában tenyészik leginkább. Bő vízellátást igényel és viszonylag állandó, 27 Celsius-fok körüli hőmérsékletet.

Felhasználása igen széleskörű. Az ízletes és tápláló kókuszbelet frissen, szárítva és/vagy reszelve fogyasztják. A vízbe áztatott és végül kipréselt kókuszbél az ún. kókusztej, melyet remekül használhatunk főzéshez. A fiatal termések édes kókuszvize kedvelt üdítőital.

A kókuszrost a kókuszpálma rostos terméshéja. Kefék, lábtörlők, szőnyegek, tengerészkötelek és halászhálók fonására használják.

Koprának nevezzük a csonthéjas termés magjából kivájt, szárított tápláló szövetet. A koprát, mint zsiradékot Európában először az 1800-as évek közepén használták. Leginkább a Fülöp-szigetekről, Pápua Új-Guienáról, Malajziából származik. A kopra előállításhoz a kókuszdió termésfalát lehántják, majd csontárját kétfelé hasítják és a kb. 50% vizet és 35% olajat tartalmazó táplálószövetet kiszárítják. 6-7 kókuszdióból lesz 1kg kopra. A kellően megszárított kopra nedvességtartalma 4-5%, olajtartalma 60-70%.

A kókuszzsír (kókuszolaj) a termés húsából préselt nyersolaj. Fontos, hogy megkülönböztessük a szűz és a szűrt olajat. A szűz olaj kókusz ízű és illatú, míg szűrt teljesen tiszta, illatmentes, így kiváló főzéshez. A legjobb sütőolaj, mert hevítésnél nem indít be kóros sejtburjánzást.

A kókuszolaj szobahőmérsékleten fehér színű, zsírszerű, melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá válik. Emiatt nem szükséges hűtőben tárolni, mert a hőmérséklet ingadozás és az ebből fakadó halmazállapot változás a minőségét nem befolyásolja.

Nagyon magas a tápértéke. Tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, nátriumot és cinket, valamint B1-, B2-, E-, B6-vitamint és niacint.

Gombaölő és antibakteriális hatású. Nem tárolódik zsírként a szervezetben, így a májat sem viseli meg. Nem emeli a koleszterin szintet, segít a szívbetegségek és az érelmeszesedés megelőzésében.

Bőrünkre kenve könnyen felszívódik és erősíti a bőr mélyebb rétegeit. Megelőzi az idő előtti öregedést, és minimális, de természetes védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben. Hajpakolásként fényt és puha tapintást ad a hajkoronának.

Ennyi pozitív hatás után nem csoda, ha nekünk belekerült pár keverékünkbe.

Próbáljátok ki jegesen is!