Posted on

Forró és gyümölcsös

Mindegy, hogy a zöld tea, vagy a fekete tea rajongóiról beszélünk, a gyümölcsteát általában mindenki szereti, töretlen népszerűségnek örvend jó ideje.

A gyümölcstea a világgal egyidős, mégis manapság is aktuális. Trendi a wellness területén és sok ember igényét elégíti ki: nyugalomban meginni egy csésze teát. Egy régi kínai mondás szerint, „ha sietős a dolgod, akkor menj kerülő úton!” Vagy másképp kifejezve „kivárni és teát inni”.
A gyümölcstea felemelkedése szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy a felhasznált gyógynövények és gyümölcsök szinte változtatás nélkül alkotják magát a teát. Ezen kívül szinte valamennyi édesítőszer- és kalóriamentes, sőt koffeint sem tartalmaz. Ezért kicsik és nagyok, öregek és fiatalok egyaránt fogyaszthatják. Mindegy, hogy borsmenta, kamilla, csipkebogyó, alma, hibiszkusz, vagy válogatott bogyó – a variációk sora végtelen, a keverékek fajtája ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. A hagyományos ízek mellett új elixírekkel is gazdagodott az ajánlatunk. Különösen keresettek az egzotikus aromák, mint a mangó vagy a grapefruit.

Természetes, vagy természetazonos

Apropó ízesítés! A tea ízesítése alapvetően nem egy új találmány. Japánban, vagy Kínában már egészen korán ízesítették például a fekete teát jázminnal, vagy rózsavirággal. Európában a több mint 150 éve gyakorta fogyasztott „Earl Grey” is egy citrusféle héjából préselt bergamot olajjal ízesített fekete tea. Bizonyos értelemben így kezdődött az ízesített teák története. A gyümölcsteák ízesítésénél kizárólag természetes, vagy természetazonos aromákat alkalmaznak. Mivel az ízesítéshez gyakran nem elegendő a növényből kinyert kivonat, ezért manapság egyre fontosabb szerep jut a természetazonos aromák előállításának. Így az eredetivel teljesen megegyező ízű, kémiai szerkezetű és összetételű aromát kapunk, mely csakis természetes forrásból származik.

Elkészítés és tárolás

Aki hangsúlyt fektet az egyediségre, annak néhány dolgot szem előtt kell tartania. Ahhoz, hogy egy gyümölcstea-kreáció a különleges jegyeit kibontakoztassa, meghatározott elkészítési módot kell követnünk, ami a helyes adagolással kezdődik. Gyümölcsteából pont kétszer annyit használunk egy adag teához, mind zöld és fekete társaihoz. Két csapott teáskanál egy csészéhez, amit egyéni ízlés szerint változtathatunk. A gyümölcsteát – ugyanez érvényes a gyógyteákra is – lobogva forró vízzel kell felönteni.

Két fontos dolgot kell betartanunk:

  1. Nem szabad a teát bepréselnünk egy kis teatojásba, mert a víz hozzáadása után kell elegendő hely, hogy megszívják magukat a gyümölcsök és a finom íz kiázzon.
  2. Legalább 8-10 percig hagyjuk ázni a gyümölcsteát. (Ez nem igaz a gyümölcsös zöld vagy fekete teára, ott a maximum 3-4 perc, mert keserű lesz.)

A legtöbben magában fogyasztják, de a cukor, méz vagy édesítőszer ellen sem lehet kifogást emelni. A gyümölcstea ideális forrón, vagy hidegen fogyasztva is, kiválóan keverhető különböző levekkel, vagy szeszes italokkal. Ajánlott még az étkezések után az ízek lekerekítésére is.
A gyümölcs- és gyógyteákat aromazáró dobozban, vagy sötét üvegben tárolhatjuk, lehetőleg hűvös helyen, a lehető legtávolabb az erősen illatozó fűszerektől és gyógynövényektől.

Próbáld ki a Demmers Teahouse gyümölcsteáit, nem fogsz csalódni!