Posted on

Assam

Az Assam fennsík a világ legnagyobb, egybefüggő teatermesztő vidéke. India észak-keleti részén, a Brahmaputra két partja mentén fekszik hosszan elnyúlva. A terület ideális a teacserje számára; talaja nagyon termékeny, éghajlata meleg, és a páratartalom is nagy. Például a Darjeeling teával ellentétben, itt a második szüretből származó termés adja a legkiválóbb minőségű teát. Ezen a területen a kínai teacserje (camellia sinensis) termesztése nem járt sikerrel. Azonban az 1800-as évek derekán egy új teacserjét fedeztek fel, amelynek nagyobb, erőteljesebb levelei voltak, s amely sokkal jobban alkalmazkodott az itteni éghajlati viszonyokhoz, mint a kínai fajta. Így született meg a camellia assamica, az assami teacserje. Ez a fajta cserje már a harmadik évet követően szüretelhető, míg mondjuk egy Darjeeleling teát csak a 4-6 év után lehet először szüretelni.

A legtöbb híres angol fekete tea indiai teából származik. Az Assam teacserje nagyon elterjedt és sok helyen termesztik India szerte, az egyik legnagyobb exportmennyiséget ez a fajta teszi ki. Az Assam tea egy erős fekete tea, melyet gazdag aromája és malátás íze tesz egyedivé. Elterjedt néhány helyen a tejjel és édesítővel történő fogyasztása, ami lágyabbá és selymesebbé teszi az ízét. Egyes keverékekben kenyai teával vegyítik, ami nagyon jól harmonizál az Assammal. Az Assam cserje felfedezése 1823-ban Robert Bruce nevéhez fűződik, aki a cserjét egy kereskedelmi utazása alkalmával a Rangpur környéki hegyekben fedezte fel, ami később az Assam régió központja lett.

Robert Bruce megegyezett a helyi törzsi vezetővel, hogy ellátja őt tealevelekkel a következő utazása alatt, ami sajnos nem következett be. Habár testvére C. A. Bruce találkozott a törzsi vezetővel, mialatt ott tartózkodott egy Brit hadihajó köteléken, a Burma ellen vívott háborúban 1824-ben. A legtöbb teamagot, amit Bruce kapott, elültette a kertjében, Sadiya-ban, de néhányat elküldött Jenkinsnek tanácsosnak, Ganhatiba. Később néhányat elküldtek Calcuttába a botanikus kertnek, ahol Dr. N. Wallich megvizsgálta őket, és a levelük alapján a Camellia családba sorolta be a növényt. Abban az időben a tea Kínából érkezett Európába, ami viszonylag megdrágította a tea árát. Az angolok azon fáradoztak, hogy egy alternatív beszerzési forrást találjanak Kína mellett. Ezért 1834-ben megalapították a Tea Tanácsot, Lord William Bentinck, India kormányzója segédletével. A tanács tagjainak az volt a feladata, hogy egy megfelelő helyet találjanak Indiában a teatermesztéséhez. Ennek eleget téve, Assam tartomány kormányzója Major F. Jenkins, célul tűzte ki, hogy felvállalja a teatermesztést Assam tartományban. Ő már látta a vadon élő teacserjét Assam tartomány erdőiben, és a vad teacserje mintapéldányát a calcuttai botanikai kertben.

Nálunk ezeket az Assam teákat találod:

Assam Golden Tips TGFOP
Assam Noble Blend FTGFOP
Assam TGBOP
Assam Mokalbari Superior SFTGFOP

Tea Plantation in India in Assam, India