Posted on Hozzászólás most!

A Pu-erh tea titkai

A legtöbb teaivó valamiért tart ettől a szokatlan ízű, nagy múlttal rendelkező fajtától, ezért segítünk pár információval, hogy mindenki kedvet kapjon hozzá.

Ez a tea csak Kína Yunnan tartományából származhat. Ez a régió híres biológiai sokféleségéről, a teacserjék itt nagyobb levelűek és akár 2 m magasra is nőhetnek.

A Pu-erh tea egyaránt lehet szálas formában, valamint préselve. A préselt fajták a nagy tégla vagy tortaformától, egészen a gomb méretig elérhetőek. A lapos forma megkönnyíti a szállítását. Egy időben a Pu-erh teát valutaként is használták.

Két fajtája van: a Sheng és a Shu. A Sheng fajtát hívják nyers Pu-erhnek, melynek enyhén földes-zöldséges illata közel áll a zöld teáéhoz. A levelek hosszú évekig őrzik természetes enzimjeiket. A Shu fajtát gyakran „sült” pu-erhnek is hívják a jellemző sötét színe miatt. Nagyon erős, földes íze van, melyet általában úgy írnak le, akik kóstolták, hogy olyan az íze, mint az erdei talajnak. Ahhoz, hogy ezt a teát élvezhessük, át kell esnie egy szigorúan ellenőrzött fermentációs folyamaton.

Elkészítés „keleti” módra:

Közös tanács, hogy érdemes egy gyors öblítést végezni, mielőtt a leveleket kiáztatjuk a fogyasztáshoz. Ez eltávolítja a szennyeződéseket, így a levelek könnyebben nyílnak ki. Általában kisebb méretű kannában ajánlott elkészíteni (pl. yixing). Forró vizes felöntés után fokozatosan egyre hosszabb ideig áztatják. Az első áztatás nagyjából 15 másodpercig tart. Ezzel a módszerrel 10 felöntés lehetséges.

Elkészítés „nyugati” módra:

Nagyon hasonló ez az elkészítési mód, mintha fekete teát csinálnánk. Szükséges egy szűrő és egy teáskanna. A teafüvet leforrázzuk, majd 3-5 percig áztatjuk. A nyers pu-erh nagyon intenzív, savanykás-földes ízű lesz, vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl.

A kínálatunkban elérhető pu-erh teák:

333 China Fancy Pu-Erh
Lágy, enyhén édeskés, hosszú, bonyolult eljárással készült szálas Pu-Erh.
Főzete sötét, vöröses-barnás. Többszöri felöntés lehetséges.

275 China Yunnan Pu-Erh Uncooked
„Sütés” nélküli eljárással készült. Ez azt jelenti, hogy a természetes érési folyamat legalább öt évig tartott. Kellemes, tipikus földes-fűszeres ízű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + tizenegy =