Posted on

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes módon teával.

Húsvét vasárnapjához számos hagyomány kapcsolódik, de az egyik legkedveltebb a húsvéti tojásfestés. Ezen az ünnepen a gyerekek és a felnőttek világszerte élénk színű festékeket és színezőanyagokat használnak, hogy a szivárvány színeiben pompázó, gyönyörűen díszített tojásokat elkészítsék. A teával festett húsvéti tojások teljesen természetes és vegyszermentes alternatívája a mesterséges ételfestékkel festett tojásoknak. A tea nem adja ki ugyanazokat az élénk neon árnyalatokat, mint a mesterséges festékek, hanem tompa, földszínű színeket eredményez, mint a halvány arany, sötét narancs, kék és a lágy zöld. A teával festett húsvéti tojások általában gyönyörű vízfestékes megjelenésűek. Íme pár dolog amit tudnia kell, hogy teával festett húsvéti tojásokat készítsen és feldobja húsvét vasárnapját.

A színes, teával festett húsvéti tojások elkészítésének kulcsa, hogy nagyon erős adag teát kell áztatni. Javasoljuk, hogy 4 tojáshoz 2-3 evőkanálnyi tealevelet használjon. Ha a teához egy kis fehér ecetet adunk, az szintén javítja a színátvitelt és a tojások elszíneződését.

A különböző teák, nem meglepő módon, különböző színű tojásokat eredményeznek. Használja az alábbiakat útmutatásként a kívánt színek eléréséhez.

Matcha tea: Lágy zöld
Hibiszkuszos : Szürke (Higgye el nekünk – ne számítson rózsaszín árnyalatokra)
Citromfű : Nagyon halványsárga
English Breakfast Fekete tea: Vörösesbarna
Bio China Gunpowder: Halvány sárgás zöld
Levendula – Halvány, fűzöld
Kamilla – Gazdag sárga
Rooibos – A halvány barnától az erőteljes narancssárga színig

Hozzávalók:
4 db festett húsvéti tojáshoz.
4 keményre főtt tojás
2-3 evőkanál tealevél
1 evőkanál fehér ecet
2 csésze forró víz

Útmutató:
Tegye a tealevelet egy közepes méretű, hőálló tálba vagy kancsóba. Öntsön forró vizet a levelekre. Hagyja a teát ázni, majd hűtse, amíg eléri a szobahőmérsékletet. Ne szűrje le a tealeveleket.
Adjon fehér ecetet az áztatott teához. (Ez nem kötelező, de segít javítani a foltok elszíneződését.)
Óvatosan adja hozzá a keményre főtt tojásokat az áztatott teához. Tegye a hűtőszekrénybe. Hagyja állni egy éjszakán át, vagy legalább 6-8 órán át.
Vegye ki a tojásokat a teából egy merőkanál segítségével. Papírtörlővel óvatosan törölje szárazra a tojásokat.
A színük átalakulásán kívül számítson arra, hogy a tojásokban a tea ízének egy részét is meg fogja érezni. A tojásfehérje felszíne közvetlenül a héj alatt szintén elszíneződhet.

 

Húsvéti tojásfestő nyereményjáték!