Posted on

A világ legkedveltebb teája, a méltán oly népszerű Earl Grey

Ha hiszed, ha nem az Earl Grey nem egy tea fajta, az ízesített teák kategóriájába tartozik. Ízesített bármelyik tea típus lehet – fehér, zöld, fekete, oolong- amely tartalmaz gyümölcsdarabokat, fűszereket, olajakat, kivonatokat, valamint természetes aromákat.
Az Earl Grey az  egyik legismertebb ízesített tea a világon. Leggyakrabban fekete teát ízesítenek a bergamot narancs héjának olajával. Ennek a citrusfélének az íze valahol a narancs és a citrom íze között található, egy leheletnyi grapefruitos felhanggal.

De hogyan is esett Anglia, majd a világ többi része szerelembe ezzel a teakeverékkel?

Bár az Earl Grey tea az angolok által vált népszerűvé, mégsem angol „találmány”.
A teák illatosítása, ízesítése Kínából ered. Az ősi kínai teamesterek folyamatosan kísérleteztek, hogyan tehetnék a teáikat még egzotikusabbá. Ezzel nem csak az éppen uralkodó császár figyelmét kívánták felkelteni, hanem a kereskedőkét is, akik a Távol-Kelet egyedülálló ízeit szerették volna hazavinni Európába. Már akkor is közkedveltek voltak a ma is népszerű ízek, mint például a jázmin, rózsa, keserű narancs vagy a licsi.

Több történet is kering arról, hogy ki készített először Earl Grey teát. Az egyik legenda szerint egy kínai teamester párosította először a bergamotot fekete teával, ajándékként Charles Greynek, az Egyesült Királyság miniszterelnökének (1830-1834), a Grey család második Earl-jének. A Grey család szerint azért használt a teamester bergamotot, hogy ellensúlyozza a kútvíz fémes ízét az Earl birtokán, Howick Hallban, Newcastle mellett. Az Earl felesége, Lady Grey nagyon megszerette ezt az ízesítést, valamint azt, hogy egyedül nála tudták ezt a teát megkóstolni, ezzel erősítve a luxus és az exkluzivitás érzését. Nagyon hamar népszerűvé tette az új ízt Londonban, így kénytelenek voltak megkérni a kereskedőket, hogy próbálják meg kikeverni vagy beszerezni ezt az ízt. Arról, hogy pontosan melyik kereskedő forgalmazta először az Earl Grey teát, a mai napig vitatkoznak. Bár II. Earl of Grey eltörölte a rabszolgaságot és megreformálta a gyerekmunkára vonatkozó törvényeket, mégis a róla elnevezett tea miatt vált világszerte híressé.

Egy másik legenda szerint egy hajón egymás mellett tárolták a teát és a bergamotot, ami egy nagy vihar alatt összekeveredett, és mire a hajó beért a kikötőbe a tea átitatódott a gyümölcs aromájával.

Hogyan készül az Earl Grey tea?

A teákat általában a gyártási folyamat vége felé ízesítik, mikor a tealevelek megszáradtak.
Az egyik lehetőség, hogy a kész tealevelekhez hozzáadják a virágokat, szárított gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket, így a végeredmény nagyon látványos, valamint az aromák lágyan átjárják a leveleket. Ezen teák főzete kevésbé intenzív.
A másik lehetőség, hogy a tealeveleket átitatják/bepermetezik különböző kivonatokkal, illóolajokkal, aromákkal vagy a szárítási folyamat közben, vagy utána. Ezek a főzetek sokkal intenzívebbek és kevesebb hozzávalót igényelnek.
Az, hogy melyik ízesítési formát választja a kereskedő, az tőle függ. Így természetesen előfordulhat, hogy bár a csomagolás ugyanazt az ízt kínálja, a végeredmény mégis márkánként eltérő lehet. Az Earl Grey tea a bergamot olajával van ízesítve, ám ez is számos eljárással történhet. A kereskedők jobban szeretik a bergamot aromát a természetes bergamot olajjal szemben, mert így az íz állandó lesz, valamint a citrusfélékre allergiásak is bátran fogyaszthatják.

Nálunk is számos fajtát kipróbálhatsz:

Earl Grey
Earl Grey Royal
Earl Grey Lady Blue
Earl Grey Special Soft
Bio Earl Grey
Bergamino
Narancsos Earl Grey
Earl Green
Rooibos Earl Grey