Posted on

Holdújév 2021.02.12

Holnap, azaz 2021.02.12-én kezdődik a (kínai) Holdújév. Ez a nap a tavasz és az újév kezdete egyben. 15 napon keresztül tart a Tavaszünnep, melyet a Lampion ünnep zár le.
Február 11-én a szilveszterhez hasonlóan búcsúztatják az óévet és köszöntik az újévet. Ezt az ünnepet hatalmas sütés-főzés előzi meg, valamint ajándékkészítés és alapos nagytakarítás. A Holdújév nagy családi ünnep, ilyenkor összegyűlik a tágabb család és együtt esznek-isznak, társasjátékoznak.

Érdekességek az ünnepi szokásokról:
– a házakat a szoba közepe felé alaposan kisöprik, majd az összegyűlt szemetet a hátsó ajtón viszik ki – ügyelve ezzel arra, nehogy kisöpörjék a szerencsét
– sokat petárdáznak, hogy elűzzék a rossz szellemeket
– annyit főznek, hogy akár több napra való is maradjon – a bőséges étel a jövő évi bőséget is jelzi
– újév napján tilos negatív dolgokat emlegetni, valamint a négyes számot, mely hangzásában emlékeztet a halál szóra
– aki újév napján sír, egész évben sírni fog, így ez sem ajánlott
– a piros/narancs szín bőséget és gazdagságot hoz, így jellemző pl. hogy lezárt, piros borítékban, páros darabszámú papírpénzt ajándékoznak egymásnak, vagy páros darabszámú narancsot
– a földimogyoró szinte mindig szerepel a csipegetni valók között, mert az egészség és a hosszú élet jelképe

A Bivaly évére jellemző lesz a kínai asztrológia szerint a fegyelmezett, kemény munka. Fontos koncentráció és a célokra való fókuszáltság. Alkalmas az év komolyabb elköteleződésre, családalapításra. Nem lesz hiány sikerekben, de kihívásokban sem.

Köszöntsd az újévet kínai teáink egyikével!