Posted on

Bio vagy nem bio?

Sokan érdeklődtök, így összeszedtük nektek a leggyakoribb kérdéseket a bio (organikus) termékeinkkel kapcsolatban.

Mi a bio a Demmers Teahouse bio teáiban?

Ha a tea neve előtt Bio minősítés van, akkor ezen teák összes összetevője szigorúan ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ez alól egy kivétel lehet, ha ízesített, de bio minősítésű teában hozzáadott aroma is van, az az összetevő nem lehet organikus. Ez ne ijesszen meg senkit, hiszen élelmiszerben, így a teában sem lehet mesterséges aromát használni.

Mit jelent az organikus?

Az ökológiai gazdálkodás vagy az ökológiai gazdálkodás fogalmát az EU határozza meg.
Az alábbiak szerint az organikus tea csak szabályozott biogazdálkodásból származhat. Ez azt jelenti, hogy a  mesterséges műtrágyák és a szintetikus peszticidek nem megengedettek, és a növények genetikailag nem módosíthatóak. Továbbá a hagyományos élelmiszereknél kevesebb adalékot kell tartalmaznia, de legfeljebb 5% nem organikus anyagot tartalmazhat.
Célunk, hogy minél több, a természeti erőforrások felhasználásával és a környezet védelmével termesztett teát forgalmazzunk. A gondos talajkezelés növeli a termékenységet és biztosítja a fenntarthatóságot. Az ökológiai gazdálkodás a természetes szabályozó mechanizmusokat használja fel a termesztés során . Egy teakert számára, ha biogazdálkodásra szeretne áttérni, az várhatóan 3 év. A természetes termesztés miatt a teakert kisebb mennyiségű teát (nagyjából 30%-al kevesebbet) eredményez nagyobb erőfeszítéssel. A gyomirtást kézzel végzik, a talajt természetes trágyával keverik és a talajt kézzel lazítják. A kisebb megtermelt mennyiség és a szigorú ellenőrzések költsége eredményezi az organikus teák magasabb árát.

Miért nem kizárólag organikus teát lehet kapni a Demmers Teahouse-nál?

A Demmers Teahouse támogatja az ökológiai gazdálkodás környezetbarát és fenntartható módját. Igyekszünk minél több organikus összetevőt és teát vásárolni, de nagyon magas elvárásaink vannak mind íz, mind minőség tekintetében és ez nem mindig az organikus javára dől el. Ezért sokszor hagyományos teát választunk, egyszerűen azért, mert jobban megfelel a minőségi követelményeinknek. Néha nem minden keverék összetevője áll rendelkezésre organikus gazdálkodásból vagy annyival megnövelné a költségeket, hogy az már nem éri meg.
Például bio minősítésű búzavirág vagy jázminvirág nagyon nehezen beszerezhető vagy csak olyan magas áron, ami eladhatatlanná teszi a terméket.

Ki ellenőrzi az organikus teákat?

Az organikus teakerteket neves és független helyi (osztrák) ellenőrző szervek ellenőrzik, melyek
együttműködnek az osztrák BIO Garantie (osztrák organikus ellenőrző szervezet) munkájával. Ez a szervezet természetesen a Demmers Teahouse-t is figyelemmel kíséri.  Az ökológiai termékek hivatalos pecsétje – a „BIO Logo” – adja a bizonyosságot, hogy minősített ökológiai gazdálkodásból származó teát fogyaszt. Az EU ökológiai logója
minden uniós országban egységes, valamint tartalmaznia kell az ökológiai ellenőrzés számát, valamint a származási
országot. (AT-BIO-301)

Mit vizsgálnak részletesen?

A vizsgálat a termőterülettől a közvetlen értékesítésig terjed.
A Demmers Teahouse központja is évente ellenőrzött, ez magában foglal egy előre bejelentett és egy nem várt időpontot az évben. Ilyenkor az ellenőrzés kiterjed a címkézésre, a tárolásra, valamint a beszerzés és az eladás követhetőségére.

A teák laboratóriumban is teszteltek?

A Demmers Teahouse termékcsalád majdnem minden teáját Németország egyik partner laboratóriumában tesztelik, hogy vannak-e benne nem megengedett anyagok, peszticidek maradványai – ez egy több, mint 250 anyagra kiterjedő vizsgálat. Nem a végső keverékeket, hanem a különálló összetevőket tesztelik.

Vannak-e organikus teák Kínából?

Igen, de ritkák. Kínában és Indiában többnyire saját fogyasztásra termelnek, nem pedig a
Európai piacra. Néhányan exportra szakosodtak, követik az EU szabályait és az ökológiai normák szerint termelnek teákat. Gyakran előfordul, hogy a Kínából származó teák szennyezettek, így ezeket szigorúan tilos forgalomba hozni az EU területén. Ugyanez igaz egyéb összetevőkre, mint pl. a jázminvirág, így ezek az alkotóelemek egyre ritkábban fordulnak elő a teakeverékekben.