Posted on

Zöld tea: a „sárkánykúttól” a Gunpowder-ig

A zöld tea kedvelői számára egy kínai teakert maga a Paradicsom, a füstös-vakmerőtől a virágos-gyümölcsös illatokig. Néhány híres kínai zöld tea, mint a nemes Lung Ching, vagy más néven „sárkánykút tea” már több száz éve ismert, mások már feledésbe merültek. Sok tea neve különböző istenségekre, folyókra, hegyekre vagy virágokra emlékeztet. A világhírű zöld tea klasszikusok közé tartozik a már említett Lung Ching-en kívül a kínai Gunpowder („puskapor” tea, nevét a golyóbissá formált tealavelekről kapta), vagy a japán Sencha. Az egyik legismertebb a Jasmin Dragon jázmin tea, de egész teacsaládok léteznek -mint a félig fermentált oolong tea, vagy a fehér-ezüstös, bolyhos tealeveleiről felismerhető fehér tea-, melyek közeli „rokonai” a zöld teának.

17 kínai tartományban termesztenek teát, főképp délen, Hainantól Shandongig. A teaültetvények kb 1,2 millió hektáron terülnek el. A legtöbb területen a szüret áprilistól októberig tart. Egyetlen kivétel ez alól Hainan szigete, itt ugyanis a kedvező meleg klíma miatt egész évben lehet szüretelni.

Kína évi 400.000 tonna zöld teát állít elő, amit a Föld több mint 80 országba exportál. A japán zöld teával ellentétben a kínainak világosabb zöld színe van, a csészében pedig inkább sárgás, mint zöldes színű.

Japán főbb termőterületei Shizuoka tartományban vannak a Fuji hegy lábánál, Tokiótól délnyugatra. Ez a tartomány többek között azokból az orvosi statisztikákból ismert, amely a gyomorrák előfordulásának kirívóan alacsony szintjéről szól. A japán tudós, Oguni ezt a helyi lakosok magas zöld tea fogyasztására vezeti vissza.

Egy különösen jó, s ezért igen drága japán zöld tea a Gyokuro. Ezt a teát Ujiban termesztik Kyoto közelében, Osakától északra. A mély smaragdzöld színét egy mezőgazdasági cselnek köszönheti. Három héttel a szüret előtt letakarják a teatöveket hálóval és nádszőnyeggel, így még több zöld levél nő. Japán összesen 85.000 tonna zöld teát termeszt évente.

Az örök fiatalság titka

A zöld tea az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról a legismertebb. Ez részben a különleges feldolgozási módszerének köszönhető. A fekete teával ellentétben a zöld teát nem fermentálják sokáig, azaz nem vetik alá hosszú oxidációs és erjesztési eljárásnak. Ezért az íze kissé fanyarabb, több csersavat is tartalmaz, ám a sok vitamin és ásványi anyag sem vész el belőle. (Akik viszont nagyon keserűnek ismerik a zöld teát, azok legnagyobb valószínűséggel ott hibáznak, hogy több mint 2 percig áztatják a teafüvet, így hagyják a sok csersavat kioldódni a főzetbe.)

A szüret után a tealeveleket fonnyasztani kezdik, amitől nagyon puhává válnak.  Hogy kikerüljék a fermentálást, a zöld leveleket meggőzölik, majd kézzel felgöngyölik, Japánban rúd alakúra. Végül a teát forró levegőn megszárítják. A zöld teában rengeteg egészség rejlik az emberi szervezet számára. Már 2500 évvel ezelőtt rajongott a kínai Hippokratész Chang-Chung-Ching a kínai zöld teáért: „Nem kábít úgy el, mint a rizsbor, hanem jó egészséget kölcsönöz a testnek és harmóniát a szellemnek.”. Az orvos Chang Hua így összegezte hatását: „Aki zöld teát iszik tovább él és egészséges marad.”. Amikor 1641-ben a holland orvos Dr. Nicolas Direks megismerkedett a zöld teával, így vélekedett: „Aki teát fogyaszt kevesebbet fog szenvedni és hosszú élete lesz. A tea energiát ad és segíti az agymunkát.”

Az orvosok zöld lámpát adnak

A modern tudomány teljességében igazolta ezeket a kijelentéseket. A zöld teának nagyon magas a C-vitamin tartalma. Ezen kívül tartalmaz: A-vitamint, B12-t, ásványi anyagokat, mint kálium, magnézium, réz, nikkel, karotin, fluor, koffein és sok más. Gyógyító hatása nálunk a mai napig nem vált ismertté. Például a tannin hatására a sejtek öregedési folyamata lelassul.  A benne található antioxidánsok gátolják a rák kialakulását. Alacsonyan tartja a vérnyomást és megszünteti az érszűkületet. Ezen felül fluortartalmának köszönhetően megelőzi a fogszuvasodást.

Más szavakkal:
Minden csésze teával egy szelet egészséget is elfogyasztasz.

Tippek zöld tea fogyasztóknak

  • Vásárolj inkább egyszerre kisebb mennyiséget. A jelige: Többször keveset! A friss zöld tea illata a frissen nyírt fű illatára emlékeztet. A színe pedig élénkzöld.
  • Ne tárold fűszerek és gyógynövények közelében! A legjobb, ha egy szép teatartó dobozban tárolod.
  • Az elkészítés módja teafajtánként változik. A leginkább elterjedt eljárás az alábbi:
    Forralj fel egy csészényi vizet, és aztán hagyd 2 percig visszahűlni. Egy púpos teáskanál teafüvet a visszahűtött vízzel felöntve legfeljebb 2 percig áztass.

A zöld tea drága?

A legtöbb natúr (klasszikus, nem ízesített) zöld tea kétszer-háromszor is felönthető, így tényleg gazdaságos „beruházás”. Ha veszünk 100 grammot a legdrágább zöld teából (pl. Japan Gyokuro Asahi), akkor tudnunk kell, hogy ugyan háromszor annyiba kerül, mint egy átlagos gyümölcstea, de háromszor annyi főzet is készíthető belőle. Tehát a világ egyik legkiválóbb tearitkasága sem drága! És ha ehhez még hozzávesszük, hogy grammra kiszámolva a szálas (= nem filteres) teák szinte mindig olcsóbbak alacsony minőségű filteres társaiknál, akkor kijelenthetjük:

A minőségi teázás luxusa nem pénz kérdés!

Ha kedvet csináltunk egy kellemes csésze zöld teához, akkor szívesen látunk szaküzleteinkben.
Ugyan illat alapján a legkönnyebb a választás, de ha otthonról rendelsz, akkor sem tudsz rosszat választani!

Zöld tea kínálatunkat itt találod! 🙂