Posted on

Tanzánia

Martina Ressmann beszámolója a Tanzániai látogatásáról

A karácsonyi szünet alatt volt lehetőségem ellátogatni Njombe-ba egy teaültetvényre. Mivel én még soha nem csináltam ilyet, nagyon izgatott voltam …és most már tudom miért.

A bécsi Demmers Teahouse megadta nekem a „Luponde Teatermelő” elérhetőségét és voilà, néhány hónappal később egyszer csak egy hatalmas teaföld közepén találtam magam – világos: ez lehet a menyország.

Mialatt az ültetvényeken sétálgattam, folyamatosan ismételgetnem kellett magamnak, hogy ez is Tanzánia. Hűvös volt (14°C fok), reggel sütött a nap, este esett az eső, szuper zöld mezők és a friss levegőben a madarak énekeltek. Njomble a szemeim, a füleim és a tüdőm teljes felszabadulása.

Luponde hagyományos és Bio gazdálkodás is folyik.

Bejártam az összes gyönyörű dombot a csodálatos ültetvényeken keresztül.

Ngelime bemutatott nekem néhány ültetvényen dolgozó munkást, akik megmutattak nekem minden egyes lépést, hogyan növekszik a tea és mi történik vele, míg el nem éri a gyárat.

A teanövényt négy évig csak nevelgetik, mielőtt szüretelnék és visszavágnák. Ezt az első alkalmat hívják First Flushnak – első szüretnek. A betakarítás Njombeban októberben kezdődik és májusban fejeződik be.

A szedő munkások levágják a tealevelket – a vágóval, ami egy alapvetően egy kertészolló, körülötte egy műanyag pohárral.

Amint a kosár megtelt – ekkor nagyjából 20kg súlyú – a gyűjtőponthoz viszik.

Egy kis tető nyújtotta árnyékban összegyűjtik az elmúlt órák tealeveleit, lemérik, majd elszállítják a gyárba.

A frissen szüretelt leveleknek legkésőbb négy órával a szedés után már a gyárban kell lenniük, különben a minőség romlani fog.

…..egy utolsó pillantás a lenyűgöző tájra….