Posted on

Masala Chai – a kezdetek

A masala chai már az egészen ősi, több ezer éves, dél-indiai királyságok történeteiben is említésre került. Így bár pontos adatok nincsenek, de legalább 5-6000 éves történelme van. Ez idő alatt folyamatosan alakult és ez a mai napig így van, hiszen nincsenek kőbe vésett szabályai, nincs két egyforma recept. 200 évvel ezelőttig, az indiai teaültetvények alapításáig ez az ital tealevél mentes volt, csak fűszerekből és tejből készült.

1835-ben a britek létrehozták az első teaültetvényt Assam területén. Innen már nem sok kellett, hogy megjelenjen az általunk ma masala chai-ként ismert keverék, mely főbb összetevői a fekete tea, különböző fűszerek, cukor és tej.

A teának még így is komoly népszerűsítésre volt szüksége a kezdeti időkben, mert a nagyon magas ár nem tette lehetővé, hogy szélesebb körben elterjedjen. A teakereskedők, hogy olcsóbbá és ízletesebbé tegyék a teát, tejet, cukrot és fűszereket adtak hozzá. Az 1960-as években, a CTC eljárás megjelenésével a fekete tea elérhető árúvá vált egész Indiában. Terjesztését utcai és utazó árusokra bízták, akik neve „chai wallah” – azaz „tea személy”, magyarosabb fordításban teakereskedő volt. Mára a masala chai már tipikus üdvözlő ital az indiai otthonokban, valamint a napi kultúra része.