Posted on

Magas vs. alacsony minőségű Matcha tea – 5 tipp, hogy meg tudd különböztetni

Mielőtt Matcha teát vásárolsz érdemes tudni a valódi különbségeket a jó és a kevésbé színvonalas tea között. Az alábbiakban találsz 5 tippet, hogy nyugodtan élvezhesd japán kedvencedet.

1. Eredet

Bölcs döntés először a származási országot vagy régiót megkeresni a csomagoláson. Általánosan elfogadott, hogy a legmagasabb minőségű Matcha tea Japánból származik. Sokak szerint két régió van Japánban, ahonnan a legjobbak kerülnek ki: Nishio város az Aichi prefektúrában, valamint Uji város a Kyoto prefektúrában. Manapság a top minőségű Matcha teák 80%-a e két helyről származik. Kína, Taiwan és Dél-Korea is készít Matcha teát, de a rajongók kedvence a japán marad.

2. Ár

Nagyon egyszerűen, mint, ahogy sok más dolgot az életben: azt kapod, amiért fizetsz. Vagyis az ár mutatja a termék minőségét. Egy 30g-os Matcha ára nagyjából 6-7000 Ft-tól kezdődik, az ár kivételesen magas is lehet. A teaszertartáson használt 30g-os Matcha ára 15-20000 Ft körül van.

Természetesen találhatsz 100g-os kiszerelést 4500 Ft-ért is, de a különbség észlelhető lesz, mind ízben, mind látványban.

3. Szín

A Matcha színe nagyon élénk, már-már vibrálóan zöld kell, hogy legyen. Minél zöldebb, annál jobb!
Mivel a Matcha teát félárnyékban termesztik, ezért magasabb a tealevél klorofill tartalma, ami a Matcha szép, fényes zöld színét adja. Az alacsonyabb minőségű teákat, nem megfelelően termesztik vagy alacsonyabban lévő levelekből készítik, így a klorofill tartalmuk is alacsonyabb, ami a sápadtabb, halványabb, sárgás-barnás beütésű színben nyilvánul meg.

4. Íz

Ha valaha is kóstoltál már jó minőségű Matcha teát, akkor biztosan felfedezted a jellegzetes édeskés ízét és a zöldségekre emlékeztető illatát. Ezt az L-teanin nevű aminosavnak köszönheti. Az alacsony minőségű teákban ez az aminosav alig van jelen, így ezek íze erősen keserű, a szájban összehúzó érzést hagynak.

5. Érzet

A Matcha állagából is sok minden elmondható. A magas minőségű Matcha por finom, selymes, hintőpor finomságú. Az alacsonyabb minőségre nagyobb szemcsék jellemzőek, ha az ujjad közé veszed, akkor durvább, szemcsésebb érzete van.

Most, hogy mindezt már tudod, készíts egy jó Matcha teát!