Posted on

Fahéj, a világ egyik legnépszerűbb fűszere

Kínából származik, de a trópusokon sokfelé termesztik. Örökzöld bokor vagy kistermetű fává fejlődik. Amit mi fahéjként ismerünk az a cserje kérge. A 6-7 éves fák, 3-5 cm vastag ágairól esőben lefejtett, 40-50 cm hosszú, 2-3 cm széles, 1-3 mm vastag kéregdarabok vörösbarna színűek. A lefejtett kérget meleg, párás helyen egy napig fermentálják, majd hántolják. Az elkészített fahéj jellemzően fűszeres illatú, édeskés, csípős ízű. A belőle kivont cinnamonolajat a likőr-, illatszer- és gyógyszeripar használja főként fel. Emésztést serkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő hatása van.

Kedvelt tea ízesítő is, Európában főként a téli teakeverékeket fűszerezzük vele.