Posted on

Gyömbér – a trendi gyökér

A gyömbérnövény nagy, húsos gyökérvesszőjét gyakran gyömbérgyökérnek nevezik, bár botanikai szempontból nem erről van szó. Minket azért érdekel, mert sok féle tea létezik belőle, melyek élvezeti értékük mellett igazi jótékony hatásokkal rendelkeznek.

A gyömbér különböző válfajai

A gyömbér világszerte az egyik legértékesebb és legfontosabb fűszer. A növényt manapság csaknem minden trópusi területen termesztik és sok nemzet konyhájában is fontos szerepet játszik. A gyömbér Európában is egyre kedveltebb, kiváltképp a legkülönbözőbb ázsiai konyákban érvényesül. Egy különleges ízzel párosul, amit már kétezer évvel ezelőtt is nagyra értékeltek. A friss gyömbér jellemzően agancs formájú, szárítva leginkább világos bézs színű por formájában találkozhatunk vele. A gyömbér frissítő, citromszerű illata erőteljes ízzel párosul. Sokan nyersen fogyasztják a gyömbért, ahogyan Délkelet-Ázsiában is közkedvelt: A friss gyömbért lereszelik, vagy egész apróra vágják, néha beáztatják vízbe is, majd különböző ételek köreteként tálalják. Ez a felhasználási forma az ételeknek friss, fűszeres és csípős ízt kölcsönöz. Ha a friss gyömbért hosszan főzzük, veszít a csípősségéből, de a friss aromája visszatér.

A gyömbértea, amit vékony csíkokra vágott gyömbér rövid forrázásával kapunk (1 ek gyömbért ¼ l vízben, kb. 5 percig ázni hagyunk), egy fűszeres és egészséges ital, ami a nyári melegben épp olyan jól esik, mint a hideg évszakokban.

A gyömbérnek a japán konyhában is méltó helye van, bár csak kis mennyiségben használják; pl. a csirkehúst egy kevés préselt gyömbérrel ízesítik.

A sushi elengedhetetlen kiegészítője a wasabi mellett a perilla levéllel rózsaszínre színezett gyömbér is.

A szárított por íze nem tud versenyezni a friss gyömbér aromájával. A zamata inkább ízes, mint csípős. Gyakran süteményeket és kekszeket is ízesítenek vele, de gyakori összetétele a currypornak és a kínai öt-fűszernek is.

Eredet

A gyömbérbokor pontos eredete nem tisztázott, egy azonban biztos, hogy Kínában már háromezer évvel ezelőtt is ismerték. Az ókori orvosok a gyömbért nem csak fűszerként, hanem orvosságként is használták különböző betegségek, mint a puffadás, vagy a kígyómarás gyógyítására. Manapság csaknem az összes trópusi területen termesztik: Jamaikában (itt a legjobb minőségű), Brazíliában, Floridában, Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában, ahol – éppúgy, mint Angliában) – a konyha elengedhetetlen tartozéka. Kulináris szempontból az utóbbi években egyre népszerűbbé válik. Gyógyszerként gyakran használják tengeribetegség és frontérzékenység ellen is.

A gyömbér konyhában használatos része a Dél-Ázsiából származó bokor gyökérrésze. Ha ez a növény ősszel elhullajtja a leveleit, akkor kezdődik a gyökerek aratása, ezután kis időre forrásban lévő vízbe rakják, majd kb. két napig a napon szárítják. Vásárlásnál arra kell figyelni, hogy a gyömbér felülete sima legyen, így ugyanis hűtőszekrényben több hétig is eláll.

A gyömbérben rengeteg éteri olaj található. Kiemelendő a „gingerole” (ennek köszönhető a gyömbér meghatározó íze), ami hatásában és kémiai összetételében az aszpirinre hasonlít. Nem mellékesen a gyömbér fájdalomcsillapító hatású is. A Miami Egyetem egyik kutatása alapján a gyömbérkivonat enyhítette azoknak a betegeknek a fájdalmát, akiket térdízületi gyulladással kezeltek. Az ősi kínai orvoslás a gyömbért migrénes fejfájás gyógyítására használta.

Mivel a Gingerole a gyomorban az ún. serotonin hormon ellen lép fel, ezért kívánóan alkalmas émelygés, puffadás és gyomorgörcs kezelésére. A puffadás-csillapító hatása a – bazsalikomban is megtalálható – „linaloolnak” is köszönhető. A gyömbér fokozza a nyáltermelést és elősegíti az izzadást. Mivel stimulálja a gyomor melegítőidegeit, így kellemesen forró érzést idéz elő. Ez a melegítő hatása nem csak a gyomorban, de a bőrön is igen jól hasznosítható. A gyömbér segít fáradtság, szédülés, frontérzékenység, fejfájás bél- és gyomorpanaszok enyhítésében.

A gyömbér pozitív élettani hatásai

  • A kandírozott gyömbér növeli a teljesítőképességet, mennyei csemege és kiválóan hasznosítható a konyhában is.
  • A gyömbér egy zsírszegény növény, aromadús és csodát tesz a gyomorral és az emésztőszervekkel. Kiválóan alkalmazható különböző gyomor és bélpanaszok ellen.
  • Kalóriaszegény, gyorsan felszívódik és erősíti a gyomrot. A gyömbérben megtalálható biológiai hatóanyagok és proteinek hozzájárulnak egy általános jó közérzethez.
  • Élénkítő hatású, a fáradt sofőrök csodaszere, csökkenti a stresszt és az idegességet, tehát nyugtat is.

Ha érdekel, hogy milyen teáinkban található gyömbér, írd be a fenti „Teakereső”-be a gyömbér szót és nézz szét nálunk!