Posted on

Gyógyteák és hatásaik a TCM szerint

Itt a tavasz, és ezzel együtt itt az ideje a TCM (hagyományos kínai orvoslás) gyógyteáknak is!

Petra Pfann 10 éve dolgozik szabadúszó TCM táplálkozási szakértőként, saját praxisával Bécsben. Rendszeresen tart workshopokat, előadásokat és főzőtanfolyamokat Ausztria-szerte. Petra közelebbről megvizsgált néhány gyógynövénykeveréket a Demmers Teahouse termékkínálatából, ebben a cikkünkben pedig az ő gondolatait és észrevételeit szeretnénk megosztani.

 

Jó Éjszakát Tea

Összetevők: Mézfű, alma, csipkebogyó, hibiszkusz, hársfavirág, indiai citromfű, narancshéj.

A hagyományos kínai orvoslásban az alvászavarokat, különösen az elalvási problémákat a szívvel hozzák összefüggésbe. A túl sok izgalom sajnos hamar kihathat a szívünkre, ennek a veszélye pedig általában nagyobb nyáron, mint a hidegebb évszakokban. Ehhez a problémához gyakran olyan panaszok is társulnak, mint a krónikus stressz, idegesség, kiégés. A tea egy kíméletes módszer arra, hogy esténként „lekapcsoljuk a rendszerünket”, és támogassuk szervezetünk feltöltődését.

A Jó Éjszakát Tea fogyasztása egy kellemes esti kikapcsolódás mellett segíti, hogy a szívünk újra megnyugodjon. A tea citromos illatát és ízét a citromfű fokozza. A citromfű csábító és enyhén citromos illatával nyugtat meg bennünket. Illatáról azt is mondják, hogy általában pihentető és elalvást okozó hatással van az emberre, csökkenti a szorongás érzését és egyensúlyba hozza a gyomorpanaszokat.

A narancshéj átalakítja a potenciálisan kórokozó nedvességet a szervezetben, amely a fagylalt, joghurt és trópusi gyümölcsök túlfogyasztásából származhat. A citromfűhöz hasonlóan az almadarabok és a csipkebogyó héja is enyhén hűsítő hatású. A csipkebogyó enyhén savanykás ízének köszönhetően némileg összehúzó hatású, és nedvet konzervál, erősíti a vért, nyugtatja az idegeket. Mint minden rózsanövénynek, a csipkebogyónak is afrodiziákum hatása van. A hársfavirágok kiemelik a tea enyhén édes ízét, és megakadályozzák a teakeverék túlságosan hűsítő hatását. A hársfavirág enyhíti az anyagcserét, és egy megfázás fellépésekor is optimális a tünetek kezelésére.

 

Puff neki

Összetevők: Rooibos, kömény, édeskömény, ánizs, citromfű és napraforgószirom.

A Puff neki tea egyszerre puha és édes! Gyengéden kiegyensúlyozó, emésztést elősegítő teaként szerepel a Demmers Teahouse herba teái között.

Az édeskömény, a kömény és az ánizs egy jól bevált kombináció az emésztés fokozására és a puffadás megelőzésére. Tökéletes keverék, ha előzőleg túl sok hideg, nedves ételt fogyasztottunk. Ide tartozik a fagylalt, a joghurt, a trópusi gyümölcsök és a jéghideg italok. A rooibosnak enyhén szárító hatása is van. A citromfű állítólag az emésztésre is pozitív hatással van, édes ízével pedig megadja a teának a kellő édességet és minden szinten biztosítja a kikapcsolódást. A napraforgóvirágok pedig megadják azt a kellő csipet extrát, amitől még jobbá válhat az ember közérzete.

 

Yoga Tea

Összetevők: Csipkebogyó, hibiszkusz, citromfű, kardamom, napraforgószirom, borsmenta, mályva- és kamillavirág, fahéj és levendula.

Minden az egyensúlyról szól! Az egyensúlynak a TCM-ben pedig még inkább kiemelt jelentősége van. Az egyensúly elérése viszont gyakran nehéz lehet számunkra, különösen a rohanó világunkban. Hiszen annyi tevékenységnek, meghívásnak, és vágyakozásnak szeretnénk egyszerre eleget tenni, hogy sokszor alig marad idő a pihenésre.

A Yoga Tea termikusan nagyon kiegyensúlyozott teakeverék, amely sem nem melegíti, sem nem hűti a testet. Röviden, a Yoga Tea egy nagyszerű keverék azoknak, akik kicsit „kiégve” érzik magukat, de nem tudják pontosan, mi lenne jó nekik.

Ez a tea egyszerre ötvözi az aromás melegítő fűszereket, mint a fahéj és a kardamom, amelyek nem utolsósorban harmonizálják az emésztést, valamint a hűsítő nyári fűszernövényeket. A hibiszkuszvirágot Karkade teaként fogyasztják, különösen Egyiptomban, Indiában pedig Ganesh, a bölcsesség istenének egyik szent növénye. Állítólag a hibiszkusz is elősegíti az elszántságot.

A kamilla és a borsmenta nyugtató hatással lehet emésztőszerveinkre, és kellemesen édes ízt adhat a teának. A citromfűnek görcsoldó és elalvást okozó hatása lehet. Az olyan pihentető gyógynövények, mint a borsmenta, a körömvirág, a levendulavirág és a mályvavirág, szintén nem hiányozhatnak a megújuláshoz vezető úton.

 

 

Forrás: https://www.tee.at/sas_blog/efb369b5c0794b429e5bdc36677ad195