Posted on

Itt az ideje a (TCM) gyógyteáknak!

A tavasz egy nagyon különleges időszak a hagyományos kínai orvoslás (TCM) számára. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért kerüljenek a csészéinkbe a gyógyteák!

A TCM-ben a tavaszt a növekedés, az új kezdetek és a hosszú tél után visszanyert vitalitás idejével azonosítják. Nem véletlen, hogy a zöld színt a fa elemhez rendelték, hiszen ebben az évszakban üde zöldben ragyog a természet. Ezért is tanácsos, hogy tányérunkon a zöld szín domináljon. A máj és az epehólyag szervek is összefüggésben vannak a tavaszi szezonnal. Az év legmegfelelőbb és egyben leghatékonyabb időszaka szervezetünk méregtelenítésére, megtisztítására, hogy a lehető leggyorsabban lerázzuk magunkról az úgynevezett tavaszi fáradtságot. Ehhez a különféle gyógyteák óriási mértékben hozzájárulhatnak.

A savanyú íz nagyon fontos cinkos számunkra ezekben a kívánt folyamatokban, ezért sok tavaszi teakeverékben citromos aromájú és ízű gyógynövények is találhatók. Ilyenkor a máj és az epehólyag is sikeresen felfrissülhet, és új Qi (jelentése „életenergia”) áramolhat át testünkön, és fiatalos energiát lehelhet belénk.

 

 

  • Csalán

A csalántea egyértelműen az egyik legismertebb tea a tavaszi fáradtság elleni küzdelemben. A TCM-ben is gyakran használják a különböző kúrák részeként.

Mivel a vérszegénység gyakran fáradtsággal vagy kimerültséggel jár, a csalántea igazi energiaforrás.

Hűsítő és vízelvezető hatása miatt azonban csak kúraszerűen célszerű használni, pl napi 2 csészével 2 hétig.

Ügyesen tudja azonban ellensúlyozni a tavasszal felerősödő bőrhibákat is, ezért a fiatalok körében is nagyon népszerű. De még az allergiában és szénanáthában szenvedők is gyakran örülnek egy szép zöld csésze csalánteának, hiszen állítólag az is képes feloldani a nyálkát a tüdőben.

 

Legyen szó emberről, méhről vagy pillangóról – mindannyian szeretik a levendula illatát. Az emberre gyakorolt ​​számos pozitív hatás miatt a levendula a „gyógyszeres szekrény” fontos képviselője. És ahogy a régi mondás is tartja:

„Rozmaring a szellemnek, a levendula a léleknek”

Segíthet a mentális válságban lévő embereknek, hogy több erőt, bátorságot és élni akarást nyerjenek. Segít abban, hogy az átmeneti helyzetekben újra megtaláljuk a helyes „nyomot”. Mivel a májunk gyakran feszült és könnyen ingerlékeny, és főleg tavasszal, a levendula tea csodálatos egyensúlyt teremthet itt.

A levendula tea nemcsak az idegesség és a nyugtalanság legyőzésében segít, hanem az irritált gyomrot is megnyugtatja. Ehhez 1 teáskanál virágot 5 percig hagyjunk ázni forró vízben. De még a feszült nyakizmokra is – egy hosszú irodában eltöltött nap után – a levendula tea gyengéd kiegyensúlyozó hatással van.

 

A TCM szempontjából sokkal egészségesebb a forró napokon olyan ételekkel és fűszerekkel frissíteni magunkat, amelyek belülről gyengéden hűsítik a testet, mint a jéghideg italok után nyúlni. A borsmenta hűsítő és frissítő hatással bír a testre, így ideális a kicsit melegebb tavaszi napokra.

Egy csésze borsmentatea nem csak egy kiadós étkezés után hoz megkönnyebbülést, hanem fejfájás vagy láz esetén is. Ha feszültnek és ingerlékenynek érzi magát az ember, akkor egy csésze borsmenta tea gyakran csodákat tesz.

Mivel a belsőleg hűsítő hatás különösen a gyomorra hat erősen, nem szabad túlzásba vinni, és nem célszerű a borsmentateát huzamosabb ideig használni, mert különben a gyomormeridián „meghűlhet”. A borsmentatea a gyomornyálkahártyára gyakorolt ​​erős hatása miatt napi reggeli teaként sem alkalmas.

 

A fodormenta a borsmenta közeli rokona, Nana mentának is nevezik. Erősen illatos levelei vannak, és még a borsmentánál is kifejezettebb menta ízű. Ízüket gyakran a fodormenta rágógumiból ismerjük. Mivel nem tartalmaz mentolt, jobban tolerálható, és akár kisgyermekeknek is adható szomjoltóként.

A fodormentát minden olyan esetben alkalmazzák a gyógyászatban, amikor a borsmentát is használják. Ilyenek például az emésztőszervek gyengesége és ingerlékenysége, mint a puffadás, gyomorgörcs, vagy hányás. De görcsoldó hatása is van a következő menstruáció előtti napokon.

 

A rózsabimbó tea nagyon különleges. Sok régi gyógyfüves könyvben azt írják, hogy a rózsa jót tesz a bőrnek és a léleknek. Évezredek óta használják gyógyászati ​​célokra. Egészen az 1930-as évekig a rózsa hivatalosan gyógyszernek számított. A rózsa illóolaj rendkívül értékes és drága, de a szárított rózsabimbóból készült tea is csodákra képes.

A TCM szemszögéből nézve enyhén hűsítő hatással van a testre, és nyugtató hatással van az elmére. Elűzheti a depresszív hangulatokat, fokozhatja a lomha májenergiát és serkentheti az epe áramlását. De vértonikként is működik – ideális méregtelenítő tea nők számára!

„A szárított rózsák illata megnyugtatja az elmét és a szívet, és elűzi a gonosz szellemeket.”
(Askham’s Herbology, 1550)

 

Forrás: https://www.tee.at/blog/zeit-fuer-tcm-kraeutertees