Posted on

A gyógynövények csodálatos világa

A gyógyteák egy csodálatos utazásra viszik az érzékeinket – elhozzák a virágzó rétek, a friss hegyi levegő illatát, emlékeztetnek, hogy milyen sokszínű a természet. Gyógynövényeink széles kínálata elrepít Téged az európai és az ázsiai hegyvidékekre.    A kisebb családi gazdaságokban évszázadokon keresztül öröklődött a földművelés és a növénytermesztés tudománya: hogyan gondozzák a földet, a növényeket, hogyan kell leszedni, szárítani, majd szétválogatni őket, hogy csak a legjobb minőségű növények kerüljenek a fogyasztóhoz. Tea-szaküzleteinkben ezt a filozófiát követve kínáljuk a különböző gyógynövényeket, vásárlóink nagy örömére és megelégedésére.   A teák stimulánsok, ezért ha szigorúan vesszük, akkor nem hívhatjuk a gyógynövény főzeteket teának, mert nem tartalmaznak teanövényt, ezáltal élénkítő anyagot sem. Egyéb jótékony hatásaik miatt azonban nagyon sokan kedvelik és keresik. Nagy szerepük van a „népi gyógyításban” is. Bár fogyasztásuk régi hagyománynak számít, a gyógynövények használata mindenkinek személyes felelőssége. Ha gyógyszert és gyógynövényt egyszerre szeretnél alkalmazni, előtte mindig kérd ki orvos vagy gyógyszerész véleményét!    A gyógyteák lehetnek csak egyféle növény forrázatából, illetve különböző gyógynövények keverékéből egyaránt. Amikor csak lehetséges az osztrák anyacég igyekszik saját (hazai) termelésből származó növényeket felhasználni, de sokszor támaszkodik keleti szomszédaira is a beszerzésnél, pl. ránk, magyarokra is, hiszen itt is nagy hagyománya van a gyógynövények termesztésének és összegyűjtésének. Csodás ízüknek, azaz a bennük lévő illóolajoknak köszönhetően az egész régióban nagyon népszerűek. Nagy előny, hogy sok (és egyre több) összetevő ökológiai gazdálkodásokból származik, így megkaphatja a „BIO” minősítést. A gyógynövények 100%-a megfelel a Demmers Teahouse minőségi kritériumainak. Minden teát laboratóriumban átvizsgálnak, majd megkóstolják őket. Ezen minőségbiztosítási intézkedések garantálják, hogy a fogyasztók a legjobbat kapják. 


Elkészítési javaslat: 
Általában 6-12g gyógynövényre van szükség 1l főzet készítéséhez. Önts a növényre 100 Celsius-fokos vizet és hagyd állni 5-8 percig. A címkén található adagolási útmutató csak javaslat, az ízlésedre van bízva, hogy több vagy kevesebb gyógynövényt használsz-e. Fogyasztható mézzel, kandiscukorral, citrommal azonban nem ajánlott elkészíteni.


Végül egy rövid jellemzés a gyógynövény keverékek főbb összetevőiről:
Almamenta: hangulatjavító, emésztés segítő, epe képző, enyhén stimuláló, segít emésztési- és gyomorproblémák esetén.
Csalán: serkenti az anyagcserét, vértisztító, vizelethajtó, hasznos megfázás ellen, segít vas és ásványi anyag hiány esetén.
Édeskömény: segít gyomor- és emésztési panaszok esetén, jó puffadás ellen, csökkenti a rekedtséget és a torokfájást, görcsoldó, antidepresszáns, alkalmazható vese- és húgyhólyag problémák esetében.
Málnalevél: gyulladáscsökkentő, nyugtató és összehúzó hatású, alkalmazható vese- és női problémák esetében.
Gyömbér: melegítő, éltető, harmonizáló, feszültség oldó, erősíti a gyomrot és jótékony hatással van az emésztésre, valamint az ízületekre. Reumás panaszokat is enyhíthet. Tisztító, görcsoldó. Enyhíti az influenza tüneteit.
Kamilla: enyhe főzete nyugtató hatású, antikonvulzív (hangulat stabilizáló), segíti a sebgyógyulást, csökkenti a fejfájást, valamint segít puffadás és emésztési panaszok esetén.
Fodormenta: melegítő hatású, emésztés serkentő, köptető.
Levendula: görcsoldó, nyugtató, alvást elősegítő, fertőtlenítő, keringés javító, hasznos gyomor- és bélpanaszok, valamint hasmenés esetén.
Mate: tisztító, étvágycsökkentő, erősen stimuláló, emésztés segítő, lassú anyagcsere- és keringés esetén.
Citromfű: izzasztó, nyugtató, görcsoldó, alvás elősegítő.
Narancsvirág: nyugtató, alvás elősegítő. 
Borsmenta: serkenti az anyagcserét, fertőtlenítő, tisztítja a légutakat és a nyálkahártyát, megfázás-, gyomor- és bélpanaszok esetén.
Vasfű: megnyugtató, üdítő, étvágygerjesztő, kiegyensúlyozó, gyomor panaszok esetén.
Zsálya: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, erős fertőtlenítő, íny-, torok- és mandulagyulladás esetén.

Kínálatunkat ITT tudod megtekinteni!