Posted on

Kalandozás a tea világában – A Kelet-Fríz teakultúra

Kelet-Frízia Németországban található az Északi-tenger közelében. Kultúrájukban keverednek a német, a holland és az angol szokások. A teát ebbe a régióba a Holland Kelet-Indiai Társaság vezette be.

Ha a világstatisztikák a fríz területeket önállóan kezelnék, akkor hirtelen a ranglista élére ugranának az évi 300 liter/fő-s teafogyasztással, megelőzve Kuvaitot, Ír- és Törökországot.

Ha erre járunk, akkor érdemes pár dolgot észben tartani. A kelet-frízek nagyon érzékenyek arra, hogy a teáik egyediek és a világon máshol nem elérhetőek, így erre még csak ne is célozgassunk. Bár a teáik alapja főként az indiai Assam régióból származó erős, testes fekete teák, ezekből mégis egyedi blendeket kreálnak, titkos recept alapján. A teát mindig porcelán kannában és kis csészékben szolgálják fel, és mellé házi- vagy teasüteményt kínálnak. Az általános teaidő délután 3 óra, de az egész napjukba, bármikor szívesen beleillesztik. Miután elkészítik az erős teakeveréket, egy nagyobb darab kandiscukrot tesznek a csésze aljára, majd erre sűrű tejszínt öntenek. Erre öntik a forró fekete teát. Megkavarni TILOS! 🙂 Ha vendégségben vagy, jó, ha tudod, hogy akkor nem töltenek újra teát, ha a kiskanalat a fogyasztás után belehelyezed a csészébe.

Próbáld ki Morning Blend nevű keverékünket, melyet a Kelet-Fríz teakultúra inspirált!