Posted on

Levendula, a sokoldalú kedvenc

Már 2500 éve része az életünknek ez a kellemes illatú növény. Egyiptomban mumifikálásra és illatosításra használták, a görögök és a rómaiak inkább a tisztító tulajdonságait kedvelték, valamint fürdőolajnak is alkalmazták. Ma a parfümiparban is nagyon keresett, jellegzetes illatanyaga miatt.

Lazító, nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatású. Erős illata elűzi a rovarokat.
A konyhában is használatos, édes ételekhez-italokhoz a virágát, míg húsételekhez a leveleit adják hozzá.

A Földközi-tenger mellékéről származik. Június végétől augusztus végéig virágzik. Legismertebb termőhelye Európában a Dél-franciaországi Provence. A világ levendula termésének egyharmada erről a vidékről származik.

A levendula fővárosa Sault városa, itt is tartanak minden év augusztus 15-én levendula fesztivált.

Sajnos egyre jobban zsugorodnak a levendula mezők, köszönhetően a klímaváltozásnak, valamint egy ritka, kabócaféle rovarnak, amely megtámadta a földeket.

Magyarországon 1920-ban kezdődött a levendula termesztése, amikor Bitter Gyula gyógynövényszakértő földet bérelt a tihanyi apátságtól és szaporítani kezdte a franciaországi levendulát. Olyannyira sikeres volt, hogy az általa termesztett levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint az eredetié. A siker a mai napig kitart – egyre népszerűbb a tihanyi levendula fesztivál is, melyet ebben az évben június 22 és július 1 között rendeznek meg.

Végül jöjjenek a mi kedvenceink:

Levendulavirág

Levendulás vilmoskörte dzsem

Yoga tea