Posted on

Mate tea – Dél-Amerika gyöngyszeme

A mate tea vagy más néven Yerba Mate egyre nagyobb népszerűségnek örvend számos pozitív hatásának köszönhetően. Őshazája Paraguayban van, de termelik és fogyasztják még Argentínában, Brazíliában és Uruguayban. A mate tea elkészítéséhez a növény leveleit és kisebb hajtásait használják fel. A levelek szárítása több módon történhet: a még ágas leveleket halmokba teszik és körülötte tüzet gyújtanak, majd az így előszárított ágakat tűz fölött hevítik, a megszáradt leveleket porrá törik. Egy másik, modernebb eljárás, hogy a leveleket öntöttvas serpenyőkben hevítik.

A kiszárított leveleket egy dísztök (mate tök) héjába szórják, felöntik forró vízzel és hosszan áztatják. A tök lehet díszítetlen, jellemzően azonban ezüst berakások vagy tradicionális minták díszítik. A teát a bombillával szívják ki a tökből – ez egy ezüst vagy inox szívószál, melynek a végén egy beépített szűrő van, hogy a mate levelek ne kerülhessenek a szájba. Általában ízesítés nélkül fogyasztják, de adhatunk hozzá ízlés szerint tejet, cukrot, citromot is. Hagyományosan otthon fogyasztják – ezért nem találkozunk ezzel a szokással sok nyilvános helyen – ekkor ugyanazt a tököt adják körbe. Nem túl higiénikus megoldás, ám nem illik vendégségben visszautasítani.

A főzet jelentős mennyiségű élénkítőanyagot tartalmaz, valamint magas a csersav tartalma, így az erre érzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása. Nagyon magas az antioxidáns tartalma, így jelentős immunerősítő, védő-tisztító hatása van. Szintén magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma: A, C, E, B1, B2, B3, B5, kalcium, vas, szelén, magnézium, foszfor, cink található benne. Hatékony idegrendszeri stimuláns, javítja az összpontosító képességet, így tanulás mellé kifejezetten ajánlott. Befolyásolja az anyagcserét, így a szervezet hatékonyabban használja fel a szénhidrátokat, tehát több energiánk lesz. Csökkenti az izmokban a tejsav termelődést, így segít elkerülni az izomlázat. Serkenti az emésztőnedvek termelődését és segíti a béltartalom hatékony ürítését. Támogatja a szív és érrendszer egészségét, segít megelőzni az érelmeszesedést.