Posted on

Saját készítésű jeges tea – könnyen és gyorsan

Jeges tea – egy sikeres “találmány” története

1904-ben a St. Louis-i (USA) Világkiállításon “találták fel” a jeges teát egy véletlennek köszönhetően. A legújabb technikai újítások mellett az angolok meg akarták mutatni az amerikaiaknak Európa divatos italát a fekete teát. Addig az USA területén csak a zöld tea örvendett népszerűségnek, ezért a fiatal Richard Blechynden elhatározta, hogy megismerteti az emberekkel a ceyloni és indiai fekete teát. Sajnálatára csak nagyon kevesen érdeklődtek a meleg ital után azon a forró nyári napon. Ekkor határozta el, hogy jéggel fogja kínálni. Ekkor – lelkes fogadtatás mellett-  született meg az ital, melyet jeges teának hívunk.

Azóta szinte az egész világon elterjedt. Érdekes módon az igazán nagy “ice tea boom” Európában csak 100 évvel később következett be. Manapság az USA-ban eladott tea több, mint 80%-a jeges tea és a fogyasztás folyamatosan növekszik.

Hűsítő receptek – Felfrissülés minden ízlésnek!

American Classic

13g Ceylon FOP Nuwara Eliya fekete tea
0,25l jégkocka
0,75l friss víz
2-3 citrom leve
cukor (ízlés szerint)

0,25l forró vízzel öntsük le a Ceylon FOP Nuwara Eliya teát és áztassuk 3-5 percig. Töltsük bele a jégkockát és keverjünk hozzá 0,5l friss, hideg vizet. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot.

Mentás jeges tea

13g Bio China Gunpowder zöld tea
0,25l jégkocka
0,75l friss víz
1 narancs és 2 citrom leve
friss menta levelek
cukor (ízlés szerint)

Öntsük a Bio China Gunpowder teára a 80-90C fokos vizet és áztassuk 5-8 percig. Adjuk hozzá a jégkockát és 0,5l friss, hideg vizet, majd a narancs- és a citrom levét, végül a mentaleveleket

Hawaii Cocktail

25g Hawaii Cocktail gyümölcs tea
0,25l jégkocka
0,75l friss víz
1 citrom leve
0,25l ananászlé
cukor (ízlés szerint)

Öntsünk a Hawaii Coktail gyümölcs teára 0,25l forró vizet és áztassuk 5-8 percig. Adjuk hozzá a jégkockát és 0,5l friss hideg vizet. Tegyük hozzá az ananász- és citromlevet.

Lady in Red

25g Summer Cocktail gyümölcs tea
0,25l jégkocka
0,75l friss víz
1cl áfonyalé v. szirup
1 citrom leve
1l gyömbér sör (Ginger Ale)

Öntsünk a Summer Coktail gyümölcs teára 0,25l forró vizet és áztassuk 5-8 percig. Adjuk hozzá a jégkockát és 0,5l friss hideg vizet, valamint az áfonya levet. Osszuk szét 4 magas pohárba és öntsük fel a gyömbérsörrel.

Exkluzív tippek ínyenceknek!

Ha különlegesebbé és finomabbá szeretnéd tenni a jeges teádat, használj gyümölcsléből készült jégkockákat, mely még ízletesebb lesz, ha belecsempészel egy kis hűsítő mentalevelet vagy erdei gyümölcs-darabokat.

Sok sikert és kellemes nyarat kívánunk!

Jeges tea – könnyen és gyorsan

– friss hideg víz a jégkockákhoz
– 0,25l forró víz a tea áztatáshoz
– áztatási idő: a teafajtától függ
– öntsd le a forró teát 0,5l hideg vízzel és keverd hozzá a 0,25l jégkockát
– kész is a jeges tea

A forró tea koncentrátumot vagy egyből egy kancsóba kell önteni és hozzákeverni a jeget, vagy magát a koncentrátumot kell a fagyasztóba tenni.

A tea édesítése ízlés kérdése. A receptek elkészítéséhez előny, hogy pontosan ismertek az összetevők: mindössze jó minőségű teára, gyümölcslére vagy szörpre, cukorra, valódi gyümölcsökre, mentalevelekre és szívószálra van szükség és már kész is ízletes és egészséges, szomjoltó nyári ital.

A recepteknek csak a képzeleted szabhat határt.

Jeges tea szirup!

Legújabb termékünk már elérhető webshopunkban is. Teakoncentrátum, három különböző ízben, csak természetes összetevőkből!