Posted on

Mentára fel!

A menta tulajdonképpen egy osztály (az árvacsalánfélék családjából), amely hozzávetőleg 25 fajtát foglal magában, számos hibrid mellett.

Ezek a világ különböző régióiból származnak és hibridizációra hajlamosak, ez azt jelenti, hogy a növény sokszorosodása során folyamatosan új fajták jönnek létre. Az összes faj, alfaj és változat együtt 600 különböző mentát jelent. A növény eredetileg a Földközi-tenger vidékéről és Délkelet-Ázsiából származik. Mára a legjelentősebb termelők Bulgária, Spanyolország, Görögország, Németország és Ausztria. A mediterrán zöldmenta és az angol vízi menta keresztezéséből 1696-ban létrejött az első dokumentált borsmenta, ami méltán a leghíresebb mentafajta, íze és illata a legtöbbünknek az igazi mentát jelenti. A valóságban azonban rengeteg igen különböző fajtájú mentát lehet felfedezni.

A legfontosabbakról röviden:

Borsmenta: hívják még borsos menta, illetve angol mentának is. Magyarországon széles körben elterjedt gyógy-, fűszer- és teanövény. A drogot a növény, virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei szolgáltatják. A drog mentolos szagú, íze először égető, majd hűsítő érzetet kelt, melyet a növény mentol és mentán tartalmának köszönhetünk.

Almamenta: ez a menta fajta, (amit lágy mentaként is ismerhetünk) sem mentolt, sem mentát nem tartalmaz, így tökéletes alternatíva lehet mindazoknak, akiknek a borsmenta túl csípős, mint például a gyerekeknek. Az almamenta a nevét a zöldalmára emlékeztető ízének köszönheti.

Fodormenta: más néven zöldmenta, kerti menta, nana menta. Ez a Marokkóból származó  fajta egyszerre tartalmazza egy mentolos rágógumi frissességét és egy könnyed édességet is. Igaz, hogy világszerte jeges teát fogyasztanak szomjoltónak, azonban a sivatagi hőség ellen Marokkótól Egyiptomig továbbra is a nana mentát fogyasztják forró ital formájában.

A menta növény általános jótékony hatásai: frissíti, élénkíti a szervezetet. Görcsoldó, emésztéssegítő, kiváló hányinger és puffadás ellen. Légúti megbetegedések gyógyszere is lehet. Illóolaja idegnyugtató hatású, a szúnyogokat elriasztja. A kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga. Krémekben nyugtat, hűsít, a sebeket fertőtleníti, a fogat fehéríti. Kisgyermekeknek mentol tartalma miatt nem adható.

Próbáld ki te is mentás különlegességeinket!