Posted on

Japán zöld teák: Bancha

Bancha (japán neve: „szokásos” tea). Alacsonyabb minőséget képvisel, mint a Sencha. A megművelési és a feldolgozási folyamatai azonosak a Sencháéval, a különbség a felhasznált levelek minőségében rejlik. A „Bancha készítés” egyik módja, hogy a szüret után válogatjuk szét a tealeveleket.  A teanövény felső hajtásai magasabb minőségűek, így azokból Sencha készül, míg az alacsonyabb hajtásokon lévő levelek nagyobbak és idősebbek, ezekből készítik a Banchát.

A másik mód, hogy egy későbbi időpontban szüretelik a leveleket, általában a harmadik-negyedik szüret alkalmával. ( Az első szüretből származó zöld tealeveleket hívjuk Shincha-nak, ez az adott év legmagasabb minőségű termése.)

Bancha vs. Sencha

Az emberek többségének nehézséget okoz, hogy különbséget tegyen Sencha és Bancha között. A különbség azonnal kitűnik az árból: a Sencha mindig drágább, mint a Bancha.

A Bancha teának alacsonyabb a koffeintartalma, mert a régebbi hajtások kevesebbet tartalmaznak, valamint kevésbé keserű, mint a Sencha. A felső hajtások katechin tartalma magasabb ( ez okozza az enyhe „összehúzó” hatást, ugyanakkor nagyrészt ez az anyag felelős a zöld tea jótékony hatásaiért) az alsókhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a Bancha tea kevesebb katechint tartalmaz, mint az ugyanabból a szüretből származó Sencha. Miért? Mert az alacsonyabb levelek takarásban vannak a felső levelek által és kevesebb napfényhez jutnak. Azonban a későbbi szüreti időpont miatt a katechin szint mégis szinte ugyanaz, hiszen hosszabb ideig volt a növény napfényben. Ezért az alacsonyabban lévő második szüreti levelek katechin tartalma megegyezik az első szüretből származó felsőbb levelekével. Néha találkozhat különböző nevekkel, mint: ichibancha, nibancha, sanbancha, yonbancha. Ezek a szüret időpontjára utalnak és nem a Bancha különböző típusai.

Elkészítési javaslat:

Kb. 1,5 dl vízhez használjunk 2-3 g teafüvet. A vizet forralás után hagyjuk állni, míg nagyjából 80C fokra vissza nem hűl. Az áztatási idő 30 másodperc és 2 perc közé essen.