Posted on

Imádjuk a narancsot!

Ti is szeretitek? Nekünk az egyik kedvencünk!

Manapság már egész évben elérhető, ez az édes, lédús citrusféle. Legtöbben magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztják, de sok további fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem is található benne. Pl.: kálium, kalcium, foszfor, szelén, A-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, niacin, bioflavonoid.

Az oly sokak által kedvelt ízt a citromsavtartalom, a gyümölcscukor és az aromás olaj adja.

Az első narancs ültetvények i.e. 2500 körül alakultak Kínában.

Európában a citrusfélék – közöttük például a keserű narancs, a 11. században váltak ismertté először Itáliában, ahova a keresztes lovagok hozták be – széles körben termesztettek lettek, elsősorban gyógyászati célra. Az édes narancs 15-16. században került csak Európába, amikor itáliai és portugál kereskedők narancsfákat hoztak a mediterrán régióba.

Gyorsan felkerült az ehető gyümölcsök palettájára, bár az elején luxuscikknek számított. A tehetős emberek privát kertekben termesztették, ezeket „narancs házaknak” hívták. Az 1600-as évek közepétől már egész Európában elterjedt volt.

Amerikába spanyol utazók vitték. Kétszáz év alatt itt is rengeteg ültetvény létesült, főleg Floridában, Arizonában és San Diegoban.

A nagy felfedezések korában felfedezték, hogy a citrus félék megoldást nyújtanak skorbut ellen, így még nagyobb lett rá a kereslet.

Mint a legtöbb citrus, a narancs is a mediterrán éghajlaton érzi magát a legjobban, 15 és 29 Celsius-fok között, valamint elengedhetetlen a szükséges mennyiségű napfény és víz.

A világ vezető narancs termesztője Brazília, évi mintegy 36 millió tonna megtermelt gyümölccsel. Jelentős a termelés még az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Mexikóban, Spanyolországban, Egyiptomban, Törökországban, Olaszországban és Dél-Afrikában.

Felhasználása sokrétű, de leginkább friss, facsart levét értékesítik vagy koncentrátumként adják tovább. Nagy felvásárló még a szépségipar, ahol illatanyagait használják fel.

Ismertebb citrus féle az édes narancs mellett a bergamot narancs, melyet elsősorban az illóolajáért termesztenek, ez adja az Earl Grey tea jellegzetes ízét. Valószínűleg a keserű narancs és a lime hibridjeként jött létre.

Tápanyag tartalmát tekintve bőséges és változatos. Alacsony a kalória tartalma, nem tartalmaz telített zsírokat és koleszterint, viszont gazdag élelmi rostokban és pektinekben. Védi a bél nyálkahártyáját, ezáltal gátolja a káros anyagok felszívódását.

Magas C-vitamin tartalma szintén segíti a szervezet ellenálló-képességének növelését.

Kóstold meg számos narancsos tea keverékünk egyikét! Idd hidegen vagy melegen!