Posted on

Tavasz, tavasz tavasz

Tavasszal minden lehetségesnek tűnik. Új kezdetek, friss elhatározások és boldog remény jellemzi ezt az időszakot. Tökéletes az időzítés arra, hogy átalakítsuk eddigi életmódunkat, elhagyjuk egészségtelen szokásainkat és újratöltődjünk testileg-lelkileg. A téli hónapok alatt sokan felfüggesztik a mozgást és az egészséges táplálkozást. Bár az adott pillanatokban ez jó döntésnek tűnik és rengeteg pillanatnyi örömöt okoz, hosszútávon kellemetlen hatásai lehetnek. Ilyenek pl. a krónikus megfázás és fáradtság, emésztőrendszeri panaszok stb.

A kínai orvoslásban a testet és a lelket egységként kezelik. Ebben a rendszerben a tavasz összekapcsolódik a fa elemével és arra ösztönöz minket, hogy új dolgokat próbáljunk ki, új utakat találjunk. Nyitott, lelkes és energikus – ezek a tavasz által generált legfőbb érzések. Hogy ezek az érzések túlsúlyban legyenek és levetkőzzük a tavaszi fáradtságot, megosztunk veletek pár tippet, hogyan segíts a szervezetednek!

  • Ne fogyassz alkoholt, kávét, szénsavas italokat, fehér lisztet, cukrot!
  • Egyél minél több friss gyümölcsöt, zöldséget – készíts belőlük leveseket, salátákat, turmixot, juice-t! (Ha módodban áll, válassz organikus termékeket!)
  • Használj kevesebb sót, helyette több fűszert – friss zöld fűszerek, fahéj, gyömbér, kurkuma, bors.
  • Próbáld meg beilleszteni a mindennapi étkezésedbe a mélytengeri halakat, tojást, csirkét, szóját, hüvelyeseket.
  • Ha nassolnál, akkor inkább a sózatlan magokat (brazil dió, napraforgó mag), friss gyümölcsöket válaszd!
  • Igyál sok vizet ( a legjobb a napi 2 liter tisztított víz)! Reggelente jó választás a Bio Japan Matcha Energy tea, majd napközben a rooibos és csalán tea.
  • Radírozd le 2-3 naponta a bőröd és szaunázz hetente kétszer!
  • Figyelj a tested jelzéseire, ha pihenésre van szükséged, akkor pihenj! Ha csokira vágysz, akkor ne figyelj annyira! 🙂
  • Az egyik legfontosabb a végére: SPORTOLJ! Szabadban vagy teremben, bárhol és bármikor. Fuss, ússz, biciklizz. Bármilyen mozgásformát válassz is, a lényeg, hogy legalább hetente háromszor tedd!

A mozgás tökéletes kiegészítője a tea! Újrakezdéshez, sportoláshoz, egy kis tavaszi detoxhoz ajánljuk:

  1.  Bio Japan Matcha Energy: 300%-al több antioxidánst tartalmaz, hiszen ilyenkor az egész tealevelet elfogyasztjuk. Magas az A-, B- és C-vitamin, valamint a nátrium és kálium tartalma.  Reggel és/vagy sportolás előtt ajánljuk!
  2.  Bio Rooibos Classic: Méltán vált népszerűvé ez a dél-afrikai cserjéből készült koffeinmentes főzet. Magas antioxidáns tartalma van, gyulladáscsökkentő és keringésfokozó. Magas magnézium és cink tartalmú, valamint segíti a vas felszívódását, ami fokozza az izmok oxigénszállítását. Fogyasztását egész napra ajánljuk – mi különösen futás után szeretjük!
  3.  Gyömbéres zöld tea: A zöld tea csökkenti a stresszt, növeli az anyagcserét. A gyömbér gyulladásgátló, frissítő hatásával együtt, valódi energia bomba a szervezetnek! Fogyasztását ebéd vagy délutáni sportolás után javasoljuk!
  4.  Bio Indian Chai: Egyes tudósok szerint a fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, valamint késlelteti az izomfájást. A chai keverékekben lévő fűszerek jótékony hatásaival – a gyömbér gyulladásgátló, a fahéj és a szegfűszeg fájdalomcsillapító – kiegészítve az egyik legideálisabb ital sportolás előtt vagy napindítónak.