Posted on

Egy csésze szerelem

Ilyenkor tavasszal minden tele van lehetőséggel, szerelemmel, szeretettel. A legjobb, hogy bárkibe, bármibe lehetünk „szerelmesek”. Alábbi cikkünkben egy teaszerető népet mutatunk be és megosztunk veletek egy általuk kitalált receptet is.

Sáfrányos/rózsás tea Perzsiából

Ezt az aromás, gyönyörű látványt nyújtó teát Iránban szolgálják fel. Egy esküvő előtti tradíció ez, mely egy finom módja annak, hogy a lány és a családja igent mond a lánykérésre. A teát, de különösen az ebben a keverékben lévő sáfrányt afrodiziákumnak tartják, ami ugye nem árthat egy friss házasságnak.

Iránban a teakultúra kezdete a 15. század végére nyúlik vissza. Elterjedését a nehezen importálható kávénak köszönheti, mely hiába örvendett nagyobb népszerűségnek abban az időben, nagyon nehéz volt beszerezni a termelő országoktól. A Selyem úton érkező kávét lassan, de biztosan felváltotta a tea.

Még nem volt vége a 19. századnak, amikor megtörtént az első kísérlet az iráni teatermelésre. A 20. század legelején már a helyi piacokon értékesítették az első sikeres termést. Irán napjainkban ott van a teatermelő országok Top 10-es listáján, de szinte az összes termést országon belül értékesítik és nem exportálnak.

Az iráni nép nagy teaivó. A tea a nemzeti italuk – mondhatnánk azt is, hogy nemzeti időtöltés vagy megszállottság. Mindenhol fogyasztják, napszaktól függetlenül – irodákban, mecsetekben, bazárokban és természetesen otthon. Náluk a tea a szálas, natúr fekete teát jelenti. A filteres teát egyáltalán nem szeretik, elutasítják. A tea összekapcsolja az összes perzsa háztartást. A legtöbb ember egész nap a tűzön tartja a kannáját és reggel-délben-este hódol kedvenc tevékenységének. Általában finoman kidolgozott üvegpohárból, kockacukorral vagy datolyával, mazsolával, illetve szárított szederrel fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 2 db zöld, zúzott kardamom mag
  • 1/2 teáskanál őrölt sáfrány
  • 1/2 csésze rózsavíz
  • 2 evőkanál cukor
  • rózsabimbók vagy rózsaszirmok

Hogyan készítsük el?

  1. Tedd a kardamom magokat, a sáfrányt, a rózsavizet, a cukrot valamint a sima vizet a vízforralóba.
  2. Keverd addig, amíg a cukor fel nem oldódik.
  3. Forrald fel a keveréket, majd forrás után hagyjuk lefedve állni 15 percig.
  4. Kínálás előtt távolítsuk el a kardamom magot.
  5. Adjuk hozzá a rózsabimbókat/szirmokat.
  6. Kínáljuk üvegpohárban, mellette kockacukorral.