Posted on

Narancs a teában

A finom narancsos teák páratlan aromájúak és erős illatúak. Egy finom narancsos teából emellett olyan népszerű forró italok is elkészíthetőek, mint például a puncs és a forralt bor.

A narancs az egyik legnépszerűbb gyümölcs Európában. A citrusfélék közé tartozik, és eredetileg Kínából származik. A mandarin és a grapefruit keresztezéseként a keserű változat már a középkorban eljutott Európába. Az édes fajták termesztését csak a 15. században mozdították elő, amikor a portugálok felfedezték az Indiába vezető tengeri utat. A narancsot akkoriban szinte kizárólag csak Portugáliában termesztették Európában, mára azonban a világ legtöbbet termesztett citrusféléje. Egyszerűen nem tudunk ellenállni a keserű-édes íznek.

Szerencsére egész évben kapható gyümölcs. Európában a narancsot fajtától függően októbertől augusztusig szüretelik, majd feldolgozzák. Népszerűségük a termékek sokféleségében is megmutatkozik – a gyümölcslétől és lekvártól kezdve az olajon és a likőrön át, a díszítésként szárítva, a csokoládé- és teakeverékek finom összetevőjéig. Utóbbinál azonban nem csak narancshéjat vagy szárított gyümölcsdarabokat használnak, néhány variációt narancsvirággal is finomítanak. A tea különösen jól harmonizál a narancs csípős, friss és gyümölcsös jegyével. A narancsnak emellett nagyon magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszerünket. 

Borsmentával vagy hibiszkusszal keverve olyan frissítő teakompozíciókat készíthetsz a nyárra, amelyek tökéletesek házi jeges tea vagy puncs elkészítéséhez. Más fűszerekkel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel kombinálva kellemes meleget és kényelmet árasztanak télen. Számos illatos teakeverék létezik naranccsal, amelyek különösen népszerűek karácsony környékén.

Egy finom narancsteából olyan népszerű forró italok is elkészíthetőek, mint a puncs és a forralt bor. Itt ajánljuk például a „Narancspuncs” fűszerkeverékünket, valamint a  „Narancsos Rooibos” és a „Gyömbér-narancs” teafajtákat. Egyéb gyümölcsös vagy rooibos teák, mint például a „Narancsliget”, „Bio Vérnarancs Deluxe” vagy „Mentás-Narancsos Rooibos” szintén felhasználhatók a gyümölcsös puncsreceptek alapjául.

Számos házi puncs és forralt bor receptje megtalálható itt.